Revolucija se vratila na trg Tahrir
0

VIDEO / Egipat: U sukobima vojske i demonstranata devet poginulih

SRNA
Sukobi u Kairu (Foto: AFP)
Sukobi u Kairu (Foto: AFP)
Sukobi vojske i demonstranata u centru Kaira nastavili su se i danas, a u nemirima koji traju dva dana poginulo je devetoro, a povrijeđeno više od 300 ljudi, javila je egipatska državna televizija.

Stotine demonstranta bacali su danas kamenje i molotovljeve koktele na pripadnike snaga bezbjednosti koji su blokirali ulice oko zgrade parlamenta bodljikavom žicom, a vojnici u sukobima oko kancelarija vlade koriste palice, a prema navodima svjedoka, i električne štapove za stoku.

Nasilje je izbilo juče pošto su vojnici upali u kamp demonstranata koji traže hitan odlazak vojne i upostavljanje civilne vlasti, u blizini trga Tahrir, simbola demonstracija protiv režima bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka. 

Agencija Reuters javila je da je centar Kaira pretvoren u "dimom ispunjeno bojište" i da su sukobi koji od juče traju najžešći od prethodnih antirežimskih protesta. 

Isti izvor navodi da su demonstranti pokušali da bježe od vojske, ali su ih oni uispjevali da uhvate i tuku palicama, čak i kada su pali na zemlju.

Vojnici su demontirali i zapalili šatore demonstranata, javila je lokalna televizija.

Na snimku Reutersa vidi se jedan vojnik kako otvara vatru u pravcu demonstranata koji bježe.

Državni mediji javili su da je devet ljudi ubijeno, a da je od 361 povrijeđenog 200 prebačeno u bolnicu.

Premijer Kamal al-Ganzuri (78), koga je postavila vojna vlast, rekao je da je 30 pripadnika bezbjednosti povrijeđeno ispred zgrade parlamenta, a da 18 ima povrede od vatrenog oružja

Demonstranti u Kairu protestuju od kraja novembra tražeći od vojnog rukovodstva da preda vlast civilnim liderima, a najnoviji sukobi bacili su u sjenku prebrojavanje glasova u drugoj fazi izbora za donji dom parlamenta.

Vojne vlasti, koje su suspendovale Ustav, saopštile su da će predati vlast poslije predsjedničkih izbora, koji treba da budu održani do kraja juna naredne godine, a za sada su nejasna ovlašćenja prelazne egipatske vlade i parlamenta za čije predstavnike su izbori u toku.