Svijet
0

Egipat: U sukobima Mursijevih pristalica i opozicije petero poginulih

Anadolija
U sukobima pristalica egipatskog predsjednika Muhameda Mursija i opozicije smrtno je stradalo pet osoba, dok je 446 ljudi povrijeđeno, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta, saopćilo je da su 32 demonstranta uhapšena, nakon protesta kasno sinoć, u kojima je zapaljena i jedna od zgrada gdje se nalaze prostorije Stranke slobode i pravde (HAP) egipatskog predsjednika Mursija.

Sukobi demonstranata koji su ispred Predsjedničke palate u Kairu trajali gotovo cijelu noć, završeni su u ranim jutarnjim satima, kada su Mursijeve pristalice krenule na zajedničku jutarnju molitvu.

Opozicioni lideri za nemire u zemlji optužili su predsjednika Muhameda Mursija. Opozicija se protivi novom Nacrtu ustava, kojim su predviđene promjene ovlasti predsjednika, a o kojem će se Egipćani izjašnjavati na referendumu 15. decembra.

Savjetnik Mursija Rifa el-Tahtavi izjavio je nakon protesta kako će predsjednik Mursi danas održati govor u okviru kojeg će uputiti važne poruke naciji. On je dodao da je Mursi zabranio upotrebu sile protiv demonstranata.