Svijet
0

Egipat: Tužioci traže smrtnu kaznu za Mubaraka

FENA
Hosni Mubarak (Foto: AFP)
Hosni Mubarak (Foto: AFP)
Tužioci na suđenju Hosniju Mubaraku zatražili su u četvrtak smrtnu kaznu za bivšeg egipatskog predsjednika i druge optužene, uključujući i njegova dva sina i bivšeg ministra unutarnjih poslova.

Mubarak je optužen da je naredio ubijanje demonstranata tokom pobune kojom je zbačen s vlasti prošlog februara. Sudija je odgodio nastavak suđenja za 9. januar.

  • Tužba traži maksimalnu kaznu protiv Mubaraka i ostalih optuženih, a to je smrt vješanjem, rekao je Reutersu Mustava Katar, član tima tužioca tokom današnjeg zasjedanja suda.

Glavni tužilac Mustafa Sulejman rekao je u četvrtak da on smatra da je svrgnuti egipatski predsjednik "politički i zakonski" odgovoran zbog ubijanja demonstranata tokom 18 dana pobune kojom je zbačen njegov režim, prošle godine.

Tužioc je rekao i da Mubarak nije učinio ništa da spriječi ubijanja i da je znao za njih sa sastanaka sa svojim pomagačima, kao i preko regionalnih TV izvještaja i njegovih službi sigurnosti.

Sulejman je rekao da je Mubarakov šef sigurnosti, takođe optužen na suđenju, Habib el Adli odobrio upotrebu bojeve municije protiv demonstranata, a po naređenju Mubaraka.

  • On (Mubarak) ne može nikada, kao vrhunski funkcioner, da tvrdi da nije znao šta se dešava, rekao je Sulejman sudu.
  • On je odgovoran za ono što se desilo i mora da snosi svu zakonsku i političku odgovornost za to, prenosi je AP.

Tužioc je iznio da je Mubarak rekao istražiteljima da je odlučio da siđe s vlasti pošto je vojska odbila da hitno interveniše i pomogne da snage sigurnosti uguše proteste.

Mubarak je pozvao vojsku da izađe iz kasarni 28. januara, trećeg dana pobune i na dan kada su se snage sigurnosti povukle s ulica pod još nerasvjetljenim okolnostima.

Optužbe o naredbi za ubijanje demonstranata izrečene su trećeg dana tužiočevog izlaganja protiv Mubaraka i 10 drugih optuženih, uključujući njegova dva sina i njegovog šefa sigurnosti i bliskog saradnika Habiba el Adlija koji je u bjekstvu.

Suđenje Mubaraku počelo je 3. augusta, ali je odlagano iz proceduralnih razloga i zahtjeva odbrane da se zamijeni glavni sudija Ahmed Rifat.

Samo o tom je održano posebno suđenje koje je trajalo tri mjeseca da bi zahtjev za izuzeće bio odbijen.

Mubarak je optužen za saučesništvo u ubijanju više od 800 osoba tokom obračuna policije i vojske s demonstrantima i pobunjenim narodom, koji su i doveli do njegovog odlaska s vlasti 11. februara prošle godine. Na istom suđenju njegovi sinovi Alaa i jedno vrijeme navodni nasljednik Gamal, optuženi su za korupciju.

Bivši egipatski predsjednik bi mogao biti osuđen na smrtnu kaznu ukoliko bude dokazano njegovo saučesništvo u ubijanju demonstranata.

Dok se njegova dva sina nalaze u zatvoru, južno od Kaira, zajedno sa 40 pripadnika zbačenog režima, Mubarak se od hapšenja u aprilu nalazi u bolnici pod stražom.