Svijet
1

Egipat: Tokom glasanja o ustavu izbili sukobi, poginulo osam osoba

FENA
(Foto: Anadolija)
Najmanje osam osoba je poginulo, a 21 je povrijeđena u sukobima demonstranata i policije tokom glasanja o ustavu u Egiptu.

Egipatsko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je najmanje osam osoba poginulo, a 21 osoba povrijeđena u današnjim intervencijama egipatskih sigurnosnih snaga protiv demonstranata koji od ranih jutarnjih sati protestuju protiv održavanja referenduma za ratifikaciju novog ustava.

Protesti su počeli kada su se u utorak ujutro otvorila glasačka mjesta za izjašnjavanje Egipćana o novom ustavu.

U mnogim gradovima zemlje, počevši od Kaira i Aleksandrije, masovni skupovi se održavaju na trgovima na kojima se demonstranti protiv održavanju referenduma.

Velike sigurnosne operacije su u toku kako bi se Mursijeve pristalice spriječile da ometaju glasanje, ali i kako bi se preventivno djelovalo zbog očekivanih napada ekstremističkih pobunjenika, prenio je Associated Press.

Zvaničnici kažu da je policija otvorila vatru na oko 300 Mursijevih pristalica u gradu Sohag nakon što su oni pucali na sigurnosne snage s krovova zgrada.

Vlada i sam general Al-Sisi pozvali su Egipćane da izađu na referendum u što većem broju, strahujući da bi mnogi birači zbog straha od nasilja mogli ostati kod kuće.

General Al-Sisi je obećao sigurnost birača, a, kako je objavljeno, više od 200.000 osoba osiguravat će ne samo 30.000 biračkih mjesta, već i aerodrome i saobraćajnice koje vode prema velikim gradovima.

Iako je Al-Sisi potvrdio da ima predsjedničke ambicije, ipak je priznao kako mu je potrebna "podrška građana" kako bi se kandidirao, pa političari blisku njemu procjenjuju da bi veliki odziv birača i usvajanje ustava bili "pokazatelj" žele li Egipćani da im Al-Sisi bude predsjednik. Analitičari kažu da se vlada, čiji je legitimitet i dalje sporan, nada kako će na referendumu dobiti pečat legitimiteta, dok je američki ministar obrane Chuck Hagel poručio generalu Al-Sisiju da je izuzetno važno organizirati referendum na transparentan način.