Svijet
1

Egipat: Tokom demonstracija povodom obilježavanja 5. godišnjice revolucije poginule 3 osobe

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
U Egiptu je danas privedeno 37 demonstranata, a tri osobe su poginule tokom demonstracija povodom obilježavanja pete godišnjice revolucije započete 2011. godine.

Ezzat Ghoneim, čelnik nevladinog udruženja Koordinacije za prava i slobode Egipa, potvrdio je za AA da je 37 osoba uhapšeno u provincijama Kairo, Minya, Qalioubiya, Dakhaliya, Sharqiyah, Kafr al-Sheikh i Beheira.

Podsjetio je tom prilikom da je samo tokom ovog mjeseca uhapšeno 872 Egipćanina.

Istakao je kako su navodno pomenute osobe uhapšene zbog organizovanja "nedozvoljenih demonstracija", članstva u ilegalnoj skupini Muslimanska braća i planiranje demonstracija u povodu obilježavanja godišnjice revolucije.

Dodao je kako je udruženje koje predvodi dokumentovalo smrt tri osobe tokom održavanja godišnjice, od čega dvoje u distriktu "6. oktobar" i jedna osoba u distriktu Kerdaseh. Inače, oba distrikta se nalaze u provinciji Giza u Egiptu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta je također saopćilo da su tri osobe pogunile u dvije odvojene razmjene vatre sa sigurnosnim snagama.

Ministarstvo je saopćilo da je Mohammed Abdul Hamid Abdul Aziz, član Muslimanske braće, ubijen u razmjeni vatre sa sigurnosnim snagama u stanu u Kirdasehu. Dodaje se kako su egipatske vlasti tragale za Abdul Azizom zbog optužbi za nasilje.

Ghoneim je istakao da posjeduje informacije koje potvrđuju da su sigurnosne snage usmrtile tri osobe.

Inače, širom Egipta danas su održane demonstracije povodom obilježavanja pete godišnjice revolucije započete 2011. godine. Na stotine osoba pridružile su se demonstracijama u gradovima na sjeveru zemlje kao što su Nasr i Ismailia, u provinciji Kairo, Beni Suef i Al-Qalubija.

Demonstranti su upućivali slogane trenutnom predsjedniku Egipta Abdulfatahu es-Sisiju i nosili fotografije svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija, kao i transparente sa simbolom "Rabia".

Egipat je zahvaćen nemirima od svrgavanja predsjednika Morsija 2013, kojeg je egipatski sud osudio na smrtnu kaznu zajedno sa još 105 njegovih saradnika.

Pored toga, pripadnici organizacije Muslimansko bratstvo (Ihvan) putem saopćenja na službenoj stranici pozvali su na novu revoluciju i uništenje režima udara.

Sud u Kairu je sredinom septembra 2013. godine zabranio rad Ihvana i svih povezanih organizacija te naredio formiranje specijalnog komiteta koji će ustanoviti svu imovinu zabranjenih organizacija i pokrenuti postupak oduzimanja iste.

Egipatska prijelazna vlada formirana nakon vojnog udara iz jula 2013. godine je krajem decembra te godine proglasila Ihvan terorističkom organizacijom.