Svijet
64

Egipat: Šef vojske je izazvao pokolj Mursijevih pristalica

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ugledni egipatski mediji prenose kako su se napadi egipatskih sigurnosnih snaga na pristalice demokratije, odnosno protivnike vojnog udara, desili nakon poziva ministra odbrane Egipta Abdulfettaha Sisija na borbu protiv navodnog terorizma.

Mediji u toj zemlji pišu da je Sisi nasilje legitimizirao izjavom da se organizuju masovni protesti na ulicama Egipta protiv terorizma i nasilja. Također, egipatski mediji su podržali poziv ministra Sisija i pozvali demonstrante na trgove i ulice, dok su i uposlenici javne uprave i radničkih sindikata podržali masovne proteste u zemlji.

Isto tako, pojedini analitičari tvrde da su jučerašnji protesti protivnika svrgnutog predsjednika Muhammeda Mursija iskorišteni kao povod da se pokrene rat protiv Mursijevih pristalica. "Jučerašnjim protestima narod je ministru Sisiju dao potrebni legitimitet za borbu protiv terorizma i označio napade policije na demonstrante na trgu Rabia al-Adawiya kao borbu protiv terorizma", pišu egipatski mediji.

U pojedinim egipatskim listovima danas su se pojavile naslovnice sa pozivom da sigurnosne snage nastave sa napadima na teroriste i da ih istrijebe. Inače, u napadima sigurnosnih snaga Egipta na protivnike vojnog udara na trgu Rabia al-Adaweya najmanje 200 osoba je izgubilo život dok je oko 5.000 ranjenih.

Glasnogovornik bolnice u Kairu Yusuf Tal'at za agenciju Anadolija je potvrdio da je od sinoć u neredima u zemlji život izgubilo 200 osoba, dok je oko 5.000 ranjenih. Prema navodima egipatskog Ministarstva zdravstva od sinoć je u neredima u Kairu i Aleksandriji 46 osoba izgubilo život.

Veliki broj osoba je stradao u napadima vatrenim oružjem i suzavcima sigurnosnih snaga na okupljene demonstrante na centralnom trgu Rabia al-Adaweya, koji se protive vojnom udaru čime je svrgnut predsjednik Muhammed Mursi.

Zvaničnici bolnica u Kairu ranije su saopćili da je među povrijeđenima 300 njih pogođeno mecima policijskih snaga u glavu i prsa, dok se nalazi i veliki broj teško ranjenih. Prema navodima ljekara, u narednim satima bi mogao porasti broj mrtvih među ranjenima u napadima sigurnosnih snaga.