Svijet
0

Egipat: Savjet bezbjednosti ne radi svoj posao

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipat je optužio Savjet bezbjednost Ujedinjenih nacija da "ne radi svoj posao", jer nije preduzeo ništa, ni sedmicu dana poslije izraelske ofanzive u Gazi.

"Niko ne bi trebalo da pusti da se jedna takva operacija odvija sedam dana", naglasio je ministar vanjskih poslova Egipta Ahmed Abdul Geit u intervjuu egipatskoj državnoj televiziji.

Geit je uporedio reakciju Savjeta bezbjednosti UN na izraelsku ofanzivu u Gazi, u kojoj je poginulo najmanje 446 Palestinaca, sa stavom koji je svjetska organizacija zauzela u vrijeme izraelske invazije na južni Liban 2006.

"Kada je bio u pitanju Liban, Savjetu je trebalo 33 dana da usvoji rezoluciju", rekao je šef egipatske diplomatije.

Tokom izraelskih napada na Liban, poginulo je 1.200 Libanaca i 158 Izraelaca, podsjetio je Reuters.

Na sastanku Savjeta bezbjednosti UN u srijedu nije održano glasanje o situaciji u Gazi, a diplomate su saopćile da će narednih dana pregovarati o nacrtu rezolucije koji je predložila Libija.

Zapadni predstavnici su, međutim, opisali taj prijedlog kao neizbalansiran.

"Savjet smatra da će Izrael nešto postići. Izrael neće postići ništa i treba da shvatimo da ništa neće postići ni u Gazi", rekao je Geit.

U saopćenju egipatskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je Geit rekao da Savjet bezbjednosti UN treba da pozove na hitan prekid neprijateljstava, "čak i ako bi to zahtijevalo novu rezoluciju, kojom bi bili uspostavljeni mehanizmi rukovođenja situacijom između strana u predstojećem periodu."

Geit je u intervjuu rekao i da oni koji pozivaju Egipat da otvori granični prelaz Rafah prema Gazi pokušavaju da tu zemlju dovedu u sukob s Izraelom.

Egipatske vlasti odbile su da otvore prelaz Ratah, bez prisustva posmatrača palestinske uprave i Evropske unije.

"Oni koji nas izvan regiona vode u taj sukob, neće izgubiti ništa, a Egipat će morati da snosi odgovornost za njega", naglasio je Geit.