Svijet
0

Egipat otvorio prijelaz u Rafahu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Egipat je iznimno u srijedu otvorio prijelaz u Rafahu kako bi Palestincima blokiranim na njegovom teritoriju omogućio da se vrate kući, prije nego što stupi na snagu primirje u Gazi, doznaje se iz službi sigurnosti.

Između 300 i 400 osoba bi trebalo da iskoristi ovu priliku, izjavio je Hani Jabbour, oficir za vezu na graničnom prijelazu u Rafahu.

Radi se o bolesnim osobama koje su se liječile u Egiptu, dodao je on i precizirao da je prijelaz otvoren samo s egipatske strane.

Prijelaz u Rafahu je gotovo stalno zatvoren od 2006. godine. Izrael je od januara uveo blokadu Gazi, odgovorivši na taj način na palestinsko raketiranje njegovog teritorija.

Egipat je bio posrednik u dogovaranju primirja između Izraela i Hamasa koji kontrolira pojas Gaze. Primirje stupa na snagu u četvrtak. Dogovor je predvidio i postepeno ublažavanje blokade.

Od 23. januara i 3. februara stotine hiljada Palestinaca su prešle u Egipat da se opskrbe, nakon što su aktivisti Hamasa eksplozivom i buldožerima uništili pogranični zid.