Prvi put nakon 2007.
1

Egipat otvorio granicu prema Gazi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipatske vlasti su u subotu, prvi put od 2007. godine, otvorile granični prelaz Rafa, jedine tačke koja Gazu ne povezuje s Izraelom, javljaju svjetski mediji.

Prvi autobus pun putnika stigao je jutros s teritorije naseljene Palestincima u Egipat, a na graničnom terminalu ulazak u tu sjevernoafričku zemlju čeka oko 400 stanovnika Gaze, javio je AP.

Granica će biti otvorena od 9 do 21 sat svakog dana osim petka i tokom državnih praznika.

Na taj način će Palestinci biti u mogućnosti da putuju preko Rafe, jedine tačke koja Gazu ne povezuje s Izraelom, pošto je prethodno 2007. godine blokada bila pooštrena.

Najavljeno je da će viza biti oslobođene žene svih godina i muškarci koji imaju manje od 18 ili više od 40 godina, kao i Palestinci koji bi u Egipat došli na studiranje, ukoliko imaju potvrdu da će se školovati na egipatskom univezitetu.

Izrael je, u reagovanju na odluku egipatskih vlasti, saopćio da je zabrinut jer bi otvaranje prelaza moglo da omogući "prolaz teroristima".

Granica je od juna 2006. godine uglavnom bila zatvorena, pošto je Izrael uveo jaku blokadu pojasa Gaze jer su snage Hamasa uhvatile izraelskog vojnika Gilada Shalita.

Blokada je godinu dana kasnije, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad teritorijom, znatno pooštrena. Ujedinjene nacije (UN) nazvale su blokadu graničnog prelaza nezakonitom i više puta pozivale na njeno ukidanje.