Svijet
0

Egipat odbija izraelski zahtjev za izmjenu arapske mirovne inicijative

FENA
Egipat je u utorak odbacio službeni izraelski zahtjev za unošenjem izmjena u arapsku mirovnu inicijativu o normalizaciji odnosa s Izraelom, nakon što je Arapska liga prošle sedmice najavila obnovu inicijative iz 2002. nastojeći okončati na taj način nekoliko desetljeća dug sukob s Izraelcima.

"Neće biti ni revizije ni povratka na staro", rekao je novinarima u Kairu egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Gheit.

Agencije prenose kako je izraelski ambasador u Kairu Shalom Cohen u utorak posjetio egipatsko ministarstvo gdje je egipatskim dužnosnicima predstavio izraelski zahtjev.

"Izraelci zahtijevaju da se u mirovnu inicijativu unesu određene izmjene kako bi o njima mogli raspravljati s arapskim predstavnicima", kazao je Cohen novinarima po izlasku iz zgrade ministarstva, izvijestio je France presse.

"Premijer Ehud Olmert i ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni već su ranije izjavili kako inicijativa sadrži pozitivne elemente te da žele da Egipat pomogne Izraelcima da razjasne ovaj problem s arapskim predstavnicima", kazao je Cohen.

"Ne prihvaćamo nikakvu reviziju arapske inicijative predložene 2002. Nadamo se da će Izraelci to prihvatiti kako bi se mirovnom procesu dao dodatni poticaj", rekao je Gheit.

"Želimo povratak svih okupiranih teritorija, uključujući i Jerusalem", rekao je nakon razgovora s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom zamjenik sirijskog predsjednika Faruk al-Sharaa, prenosi AP.

Inicijativom je predviđena normalizacija odnosa između arapskih zemalja i Izraela u zamjenu za potpuno izraelsko povlačenje s područja okupiranih 1967. i u zamjenu za uspostavu palestinske države.

Egipat i Jordan jedine su dvije arapske države koje su potpisale sporazum o miru s Izraelcima. Ministrica Livni prošle je sedmice ocijenila kako su arapske zemlje usvajanjem spomenutog plana na prijedlog Saudijske Arabije 2002. u Bejrutu, u njega unijele neke nove elemente koji se odnose na sudbinu palestinskih izbjeglica, što onemogućuje njegovo prihvaćanje u sadašnjem obliku.