Svijet
0

Egipat odabrao lokaciju za izgradnju prve nuklearke

FENA
Hosni Mubarak (Foto: Reuters)
Hosni Mubarak (Foto: Reuters)
Egipatski predsjednik Hosni Mubarak objavio je danas plan za početak izgradnje prve nuklearne elektrane u toj zemlji, na obali Sredozemnog mora, čime je završena jednogodišnja rasprava o mogućoj lokaciji postrojenja.

Odluka o izgradnji nuklearke također znači kraj nastojanja tajkuna povezanih s vladajućom porodicom da u blizini mjesta El-Daba, izabranom za izgradnju nuklearne elektrane, izgrade ljetovališta, prenosi agencija AP.

U saopćenju Mubarakovog portparola Sulejmana Avada navodi se da je predsjednik donio odluku nakon konsultacija sa članovima Vrhovnog saveta za nuklearnu energiju i da su istraživanja provedena u saradnji s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju pokazala da je lokacija kod El-Daba savršena za izgradnju nuklearke.

Ukupni troškovi izgradnje tog postrojenja procjenjuju se na 1,5 milijardi dolara, a još nije poznato sa kojim će iznosom egipatska vlada učestvovati u finansiranju. Ponude kompanija koje žele da im bude povjerena izgradnja nuklearke bit će otvorene krajem godine, objavio je portparol Avad.

Egipat trenutno proizvodi oko 84 milijarde kilovat-sati električne energije godišnje, od čega se dio izvozi u susjedne zemlje. Potrošnja struje u samom Egiptu raste za šest do sedam posto godišnje, a ovog ljeta je u nekoliko navrata dolazilo do većih restrikcija.