Svijet
0

Egipat: Novi sukobi vojske i demonstranata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipatska vojska i policija upala je na trg Tahrir u Kairu rano ujutro u utorak u najnovojim pokušajima rastjerivanja demonstranata koji zahtijevaju odstupanje vojske s vlasti.

Jedan 15-godišnjak je u kritičnom stanju nakon što je zadobio prostrijelnu ranu u napadu, javlja AP.

Vojska i policija je isprva uspjela da rastjera demonstrante s trga, ali su oni u kratkom vremenskom periodu pronašli okolni put kojim su se vratili i počeli gađati sigurnosne snage kamenicama, nakon čega su se one povukle.

Ovo je drugi put da sigurnosne snage pokušavaju rastjerati demonstrante iznenadnim ranojutarnjim napadima na trgu Tahrir.

Ovaj potez je uslijedio nakon žestokih međunarodnih i domaćih kritika na egipatske vladajuće generale o prekomjernoj upotrebi sile protiv nenaoružanih demonstranata od izbijanja posljednjeg vala nasilja u petak. Od tada je najmanje 14 demonstranta ubijeno.

Vojska je preuzela vlast nakon 18-dnevnog ustanka protiv predsjednika Hosnija Mubaraka.

Član vojnog vijeća je u ponedjeljak izrazio sumnju u motive demonstranata i govorio je o zavjeri političkih stranaka, koje nije želio imenovati, a koje žele da "sruše državu". Također je žestoko kritikovao medije, rekavši da oni podstiču pobunu.

General Adel Emara je isto tako opravdao upotrebu sile nad demonstrantima, kazavši da sigurnosne snage imaju obavezu da brane državne institucije.