Svijet
0

Egipat: Nova vlada položila zakletvu

FENA
Esam Sharaf
Esam Sharaf
Ministri nove rekonstruisane egipatske vlade položili su u četvrtak zakletvu pred komandantom vojnog vijeće koje poslije obaranja režima Hosnija Mubaraka rukovodi zemljom, javila je državna novinska agencija MENA.

Novi ministri u vladi premijera Esama Sharafa položili su zakletvu pred zapovjednikom Vrhovnog vijeća oružanih snaga, feldmaršalom Husseinom Tantavijem, javila je agencija.

Zakletvu je trebalo, kako je najavljeno, da polože zamjenik premijera i oko 14 novih ministara, ali vlada još nije izdala konačan spisak članova novog kabineta, prenosi AFP.

Polaganje zakletve bilo je zakazano za ponedjeljak, ali je odgođeno jer je premijer Sharaf tog dana navečer hospitaliziran zbog iscrpljenosti.

Egipatski premijer nadao se da će rekonstrukcija vlade umiriti demonstrante koji od 8. jula ponovo protestuju na trgu Tahrir u centru Kaira, ali su oni odbacili novi sastav kabineta u kojem je zadržano nekoliko ministara koje oni kritikuju.

Kada su prije tri dana imenovani novi ministri, državna televizija je pod naslovom "Revolucionarni kabinet" objavila da su većina novih članova relativno nepoznate ličnosti, što je protumačeno u svjetskim medijima kao pokušaj da se izbegnu dodatne kritike opozicije.

Premijer Sharaf je tim potezima ispunio obećanje od prošle sedmice, da će - na zahtjev demonstranata - ubrzati reforme i suđenje bivšem predsjedniku Hosniju Mubaraku, koji je svrgnut tokom narodne pobune u februaru.

Hiljade egipatskih građana ponovo su se vratile na trg Tahrir, centar protesta u kojima je Mubarak svrgnut s vlasti, smatrajući da vojno vijeće suviše sporo provodi reforme.