Svijet
2

Egipat: Nezadovoljstvo presudom Mubaraku

FENA
Hosni Mubarak (Foto: Arhiv/AFP)
Hosni Mubarak (Foto: Arhiv/AFP)
Egipatska Muslimanska braća pozvala su danas na masovne proteste zbog presude kojom su bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak i njegov ministar unutrašnjih poslova Habib el-Adli osuđeni na doživotni zatvor zbog ubijanja demonstranata tokom prošlogodišnjih masovnih protesta, dok su šestorica bivših komandanata policije oslobođeni.

Ovakva presuda znači da su pali šef režima i njegov ministar unutrašnjih poslova, ali je ostatak režima ostao, navela su Muslimanska braća, dodavši da "ukoliko dokazi podnijeti sudu nisu dovoljni treba suditi agencijama koje su prikrile dokaze".

Kandidat Muslimanske braće na predsjedničkim izborima Muhamed Mursi izjavio je da je presuda farsa i zatražio ponavljanje suđenja i pravednu kaznu, prenosi AFP.

"Ako su policijski komandanti nevini, ko je onda ubijao demonstrante?", upitao je i visoki funkcioner Muslimanske braće Mahmud Gozlan.

Ovim povodom oglasile su se i najpoznatije organizacije za ljudska prava Amnesty International (AI) i Human Right Watch (HRW), ocijenivši da Mubarakovo suđenje nije u potpunosti donijelo pravdu.

Prema tim organizacijama, oslobađanje šest šefova policije bi moglo da ohrabri "kulturu policijske nekažnjivosti".

Mubarakova presuda je "značajan korak prema suzbijanju prakse nekažnjivosti u Egiptu, ali zbog oslobađanja policijskih komandanata "mnogi još čekaju na potpunu pravdu", saopćio je AI.

Mnogi to vide kao znak da odgovorni za kršenje ljudskih prava još mogu da izmaknu pravdi, dodaje AI.

HRW smatra da "presuda nije donijela pravdu i da ne odvraća policiju od zloupotreba u budućnosti".

"Današnjom presudom nastavlja se zaštita ministarstva unutrašnjih poslova od kazne za nasilje nad demonstrantima", izjavila je Heba Morajef iz HRW-a, a prenosi AFP.

Američka državna tajnica Hillary Clinton odbila je da komentira presudu, navodi francuska agencija.

"To je stvar egipatskog naroda, njihovog pravosudnog sistema i njihove vlade", rekla je ona.

Mubarakov advokat je najavio da će podnijeti žalbu.

Egipatska državna televizija objavila je da je državni tužilac naložio da Mubarak bude prebačen u kairski zatvor Toru gdje će služiti zatvorsku kaznu i gdje mu je pozlilo, prenio je Tanjug.

On je proteklih mjeseci držan u predsjedničkom apartmanu u jednoj kairskoj bolnici. Ljekari koji ga liječe kažu da je slab i da je smršao zbog toga što odbija da jede, kao i da pati od depresije.