Svijet
0

Egipat neće preuzeti odgovornost za Gazu

FENA
Glasnogovornik egipatskog ministarstva vanjskih poslova Hosam Zaki odbacio je u četvrtak ideju Izraela da Egipat preuzme odgovornost za osiromašeni palestinski Pojas Gaze sada kada je granica s Egiptom dignuta u zrak.

Zaki je najavio da će se situacija na granici Egipta s Pojasom Gaze vratiti u normalu, nepuna dva dana nakon što su deseci hiljada Palestinaca ušli u susjednu arapsku zemlju kroz otvor na graničnom zidu napravljen uz pomoć eksploziva.

Zaki je za ideju iznijetu ranije u četvrtak u Izraelu - da se ta zemlja oslobodi odgovornosti za osiromašeni Pojas Gaze na račun Egipta, odakle sada stiže roba koje nije bilo zbog izraelske blokade - rekao da je pogrešna.

"To je pogrešna procjena. Trenutna situacija je izuzetak. Granica će se vratiti u normalu", rekao je Zaki i dodao da Egipat nije zvanično upoznat s prijedlogom izraleskih zvaničnika koji su nagovijestili kako razmišljaju o tome da se odreknu odgovornosti za Pojas Gaze, precizirajući da to uključuje prekid snabdijevanja strujom i vodom.

Izrael je krajem prošle sedmice potpuno zatvorio granice prema Gazi zbog pojačanih napada palestinskih ekstremista na svoju južnu teritoriju.

Zamjenik izraelskog ministra odbrane Matan Vilnaji je iznio ideju o odbacivanju odgovornosti za Pojas Gaze, ali je ipak rekao da će Izrael i dalje biti odgovoran za snabdijevanje Gaze dok se ne pronađe alternativa.

Izraelska vojska i jevrejski naseljenici povukli su se odatle u ljeto 2005. godine poslije gotovo četiri decenije okupacije. Izrael je međutim do srijede ujutro, kada su militanti bombama probili željezni granični zid, kontrolirao sve kopnene prijelaze, zračni prostor i morske puteve, pa se zato Pojas Gaze i dalje smatrao okupiranom teritorijom.

Izraelski zvaničnici žele da granica između Pojasa Gaze i Egipta bude što prije ponovo zatvorena, jer se brinu da će zajedno s robom u to područje Palestinci donijeti i oružje i eksploziv za napade na jug Izraela.

Egipćani međutim imaju razumijevanja za krizu s kojom su njihovi susjedi Palestinci suočeni, pa ne žele da je zatvore bar nekoliko dana. Uostalom to je praktično teško jer je otvor u zidu i suviše veliki, javlju agencije.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak je u četvrtak pozvao stanovnike Pojasa Gaze da se ne sukobljavaju s egipatskim snagama sigurnosti koji čuvaju granice.

Istovremeno je pozvao palestinske militante da okončaju međusobne nesporazume i rade na poboljšanju situacije u Gazi.

Također je kritizirao Izrael što je prekinuo snabdijevanje gorivom palestinske teritorije, ocijenivši da mirovni proces ne može doživjeti još jedan nesupjeh.

Mubarak je ponovio kako Egipat neće dozvoliti da stanovnici Gaze gladuju i budu žrtve humanitarne tragedije.