Svijet
0

Egipat: Ne prihvataju međunarodne posmatrače

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipatsko vojno vijeće, koje poslije političkih promjena rukovodi zemljom, neće dopustiti međunarodnim posmatračima da nadziru predstojeće parlamentarne izbore, najavio je general Mahmoud Shahin.

Ta odluka, koja je dio novog izbornog zakona koji su usvojili vladajući generali, kritikovana je od aktivista koji postavljaju pitanje kako će biti transparentni prvi izbori poslije svrgavanja Hosnija Mubaraka s vlasti i apelovali na vojsku da ponovo razmotri svoj stav.

Shahin, koji je u srijedu predstavio novi zakon novinarima, objasnio je da je isključenje stranih posmatrača neophodna mjera u zaštiti suvereniteta Egipta.

  • Nemamo šta da krijemo, ali odbacujemo sve što utiče na suverenitet, poručio je on.

  • Egipatski posmatrači nadzirat će izborni proces umjesto stranih, dodao je Shahin, prenosi AP.

Hafez Abu Saada, član Nacionalnog vijeća za ljudska prava rekao je da su nedovoljna obećanja vojske da će biti fer i slobodni izbori, i istakao da je odbijanje međunarodnih posmatrača nastavak politike Mubarakovog režima.

Novi zakon smanjio je starosnu granicu za kandidaturu poslanika za donji dom parlamenta s 30 na 25 godina, kako bi se omogućilo mladima, koji su doprinijeli svrgavanju Mubaraka, da učestvuju u izborima. Pravila za gornji dom ostaju ista, i za kandidaturu osoba mora biti starije od 35 godina.

Pravosuđe će, po riječima Shahina, nagledati izborni proces, čime će se ograničiti uloga ministarstva unutarnjih poslova, koje je po mišljenju građana, i dalje pod uticajem višegodišnje vladavine Mubaraka, i odgovorno za manipulacije na prošlom glasanju.