Svijet
0

Egipat ne otvara granicu s Gazom prije puštanja izraelskog vojnika

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Egipatski zvaničnici obećali su u utorak izraelskom premijeru Ehudu Olmertu da neće otvarati granicu između pojasa Gaze i Egipta dok se ne postigne dogovor o puštanju otetoga izraelskog vojnika Gilada Shalita, rekao je izraelski zvaničnik.

"Dobili smo uvjeravanja da prijelaz Rafah neće biti otvoren dok Shalitov slučaj ne bude riješen," rekao je neimenovani zvaničnik koji je učestvovao na sastanku predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka i izraelskog premijera Ehuda Olmerta u ljetovalištu Sharm el-Sheihku na Sinaju.

Dva čelnika su također razmatrala krijumčarenje oružja preko granice između Egipta i Gaze. Sastanak je održan šestog dana od početka prekida vatre između Izraela i islamističkog Hamasa, postignutog posredstvom Egipta.

Olmert zahtijeva da u okviru primirja prestane i krijumčarenje oružja, jer će u protivnom uslijediti vojni odgovor. Hamas je, međutim, još na početku rekao da krijumčarenje neće prestati.

Mubarak je pred sastanak s Olmertom rekao novinarima da Egipat radi na Shalitovom oslobađanju, a Olmert mu se zahvalio na ulozi u postizanju primirja. Istakao je da su stvoreni uvjeti koji su zaustavili "teror iz Gaze protiv stanovnika Izraela" i da su Egipat i Izrael strateški partneri.

Shalita su još prije dvije godine oteli pripadnici tri palestinske ekstremističke organizacije, povezane s vojnim krilom Hamasa, u prekograničnom napadu iz Gaze na jug Izraela.

U zamjenu za njega, prenosi Tanjug, Hamas traži da Izrael oslobodi 450 palestinskih zatvorenika od oko 11.000 koliko ih je u izraelskim zatvorima.