Svijet
0

Egipat: Nastavljeni protesti protiv filma koji vrijeđa poslanika

Anadolija
Grupa demonstranata koja se okupila ispred američke mabasade u Kairu sukobila se sa policijom koja ih je pokušala rastjerati. Povrijeđeno je najmanje 13 policajaca.

Demontranti su izrazili oštru reakciju na film "Muslimanska nevinost", koji ponižava poslanika Muhammeda.

Policija je uspjela rastjerati većinu demonstranata, dok su neki uhapšeni i odvedeni u pritvor. Zbog napetosti u Kairu uzrokovane jučerašnjim napadom na američku ambasadu u libijskom gradu Bengaziju, egipatske snage sigurnosti zatvorile su sve ceste koje vode prema zgradi ambasade u Kairu.

Zbog opasnosti od novih napada, specijalni predstavnik UN-a i Arapske lige za Siriju Al-Ahdar el-Ibrahimi premješten je iz ovog područja u kojem se inače nalazi njegov stan.

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi dao je uputstvo o tome koji pravni potezi treba da budu povučeni protiv režisera spornog filma. Glasnogovornik Predsjedništva Egipta Yasir Ali izjavio je da je egipatski predsjednik Mursi oštro osudio "ovaj ružni atak na Poslanika Muhammeda, kao i režisere filma".

"Poštujemo slobodno izražavanje mišljenja mirnim putem. Međutim, ni u kom slučaju ne možemo prihvatiti nepoštivanje naših svetinja", kazao je Ali.