Svijet
0

Egipat najavio otvaranje granice s pojasom Gaze

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Egipat je najavio da će granicu prema pojasu Gaze otvoriti na neodređeno vrije, čime se omogućuje humanitarnu pomoć ali i ograničena putovanja, nakon tri godine saradnje s izraelskom blokadom te palestinske teritorije, prenose u utorak izraelski mediji.

Jedan egiptski sigurnosni zvaničnik rekao je da je blokada pojasa Gaze koji kontroliše Hamas samo podstakla militante.

Odluka o neograničnom otvaranju granice donijeta je nedjelju dana nakon izraelskog upada na konvoj brodova koji su nosili pomoć pojasu Gaze, kada je ubijeno devet osoba, naveo je AP.

Granica s Egiptom je jedini izlaz u vanjski svijet bar za neke od 1,5 miliona stanovnika osiromašenog pojasa.

Smatra se da je otvaranje granice potez smišljen da smanji negodovanja Arapa zbog uloge Egipta u blokadi i da pokaže da i ta zemlja takođe sada vrši pritisak na Izrael da otvori bar kopnene prelaze prema Gazi.

SAD takođe smatraju da je blokada neodrživa, a američki potpredsjednik Josepf Biden sastao se u ponedjeljak s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom u egipatskom ljetovalištu Sharm el Sheiku na Sinaju. Nakon toga je izdao saopćenje u kome je naveo da se SAD konsultuju s Egiptom i drugim saveznicima da pronađu nove načine da se pozabave humanitarnim, ekonomskim, sigurnosnim i političkim aspektima situacije u Gazi.

Agencije podsjećaju da i Egipat kao i Izrael zabrinjavalo što je islamistički Hamas silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze od umjerenijeg Fataha, sredinom 2007. godine.

Egipat strahuje da dijeli granicu s teritorijom koju kontrolišu islamski militanti, a oni imaju podršku Irana.