Svijet
0

Egipat na dva dana otvorio granicu s Gazom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Egipat je u utorak otvorio granični prijelaz Rafah sa pojasom Gaze, glavnu kapiju u svijet za Palestince, na dva dana, da omogući prijelaz stotinama ljudi koji čekaju na obje strane, prenose izraelski mediji.

Izraelska strana je u utorak zatvorila granične prijelaze za transport robe i sirovina prema istom palestinskom području zbog raketiranja juga Izraela u ponedjeljak, prenijele su agencije.

Hamas, koji kontrolira Gazu, porekao je da su rakete sinoć ispaljivane na Izrael, optuživši tu zemlju da traži izgovor da ne ispuni svoje obaveze o prekidu vatre koji je stupio na snagu 19. juna. Hamas tvrdi da Izrael prije svega izbjegava da olakša blokadu Gaze.

Palestinski diplomat Nabil Amr je u ponedjeljak najavio u Kairu da će Palestinci kojima je potreban medicinski tretman i oni koji imaju dozvolu za boravak u Egiptu ili drugim zemljama moći da uđu u susjednu arapsku zemlju. Bilo je planirano da najprije granicu prijeđe 50 bolesnih stanovnika Gaze u vozilima hitne pomoći.

Iako je Rafah na granici između Egipta i Gaze, Izrael je imao moć zahtijevati zatvaranje prijelaza.Ta zemlja nastoji da kontrolira sve kopnene granice, kao i teritorijalne vode Sredozemnog mora i zračni prostor iznad te palestinske teritorije.

Izraelska vojska i jevrejski naseljenici povukli su se iz čitavog pojasa Gaze u ljeto 2005. godine, čime je okončano skoro četiri decenije okupacije.

Rafah je uglavnom bio zatvoren od juna prošle godine otkako je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom, pobijedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu. Izrael je zahtijevao da se prijelaz ne otvara dok ne bude pušten izraelski vojnik Gilad Shalit, koga su palestinski ekstremisti iz Gaze oteli prije dvije godine.

Palestinski ekstremisti su, međutim, probili granični zid eksplozivom na više mjesta u januaru, omogućivši tako stotinama hiljada Palestinaca da uđu u Egipat i pokupuju robu koja im nedostaje zbog izraelske blokade.

Hamas je u utorak optužio izraelsku vojsku da je ubila 65-godišnju Palestinku koja živi blizu granice, ocijenivši da je to ozbiljno kršenje dogovora o primirju.

Vojska je saopćila da preliminarna istraga nagovještava da vojnici nisu umiješani u ubistvo.