Svijet
0

Egipat: Muslimansko bratstvo ubjedljivi pobjednik na izborima

FENA
Poslije prvog izbornog kruga, islamističkoj partiji Muslimansko bratsvo (FJP) pripalo je 66,6 posto glasova na izborima za poslanike u Donjem domu Parlamenta Egipta, izjavili su u srijedu zvaničnici te partije.

U komplikovanoj izbornoj proceduri prvih slobodnih izbora nakon svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka, Muslimansko bratstvo, koje je bilo zabranjeno 30 godina, osvojilo je, za sada, više od 100 poslaničkih mjesta od 498 koliko ih ima u donjem domu parlamenta.

Stranka islamskih fundamentalista Salafija Al Nur je, za sada, druga po snazi sa osvojena 24,4 posto na izborima koji su održani u trećini okruga. Pokret liberala, koji čini čak šest koalicija, osvojio je 29,3 posto glasova.

U preostalim dijelovima Egipta, glasaće se 14. decembra i 3. januara.

Mogućnost formiranja islamističke parlamentarne većine uplašila je liberale, zagovornike građanskih sloboda, borce za ženska i vjerska prava u zemlji s najbrojnijom hrišćanskom manjinom na Bliskom istoku.

Strah da bi Egipat mogao da postane fundamenatlistička zemlja pokušali su da odagnaju Muslimanska braća tvrdnjom da muslimanske vrijednosti nisu u sukobu s demokratijom, prenosi AFP.

Sastav nove egipatske vlade treba da bude saopćen u srijedu, najavio je u nedjelju premijer Kamal al-Ganzuri koga su na to mjesto postavili predstavnici vojnih vlasti.

Kontrolu nad vladom još imaju generali iz ere Mubaraka, koji su i osmislili komplikovanu izbornu proceduru kako bi što duže zadržali vlast, navode agencije.

Tokom predizbornih protesta na kojima je zahtijevan brži prenos vlasti s vojnih na civilne strukture, poginulo je više desetina osoba i na stotine povrijeđeno, prenosi Tanjug.