Zbog vrijeđanja poslanika
0

Egipat: Muslimanska braća pozvala u petak na proteste

FENA
Pokret Muslimanska braća pozvao je u petak na mirne proteste širom Egipta na kojima bi, kako je navedeno, bilo osuđeno vrijeđanje islamske religije i proroka Muhameda, što je bio povod za napade na američku ambasadu u Egiptu i konzulat u Libiji u kojima su poginule četiri osobe, uključujući i ambasadora u toj zemlji.
  • Bratstvo poziva na mirne proteste u petak ispred svih glavnih džamija u svim egipatskim provincijama u osudi uvrede religije i proroka, naveo je u saopćenju generalni tajnik Muslimanske braće Mahmud Husein. On je pozvao i sve "nacionalne snage da se pridruže protestima", prenosi AFP.

Poziv na proteste uslijedio je pošto je u filmu izraelskog reditelja koji živi u Kaliforniji, pod nazivom "Nevinost muslimana" prikazan život proroka Muhameda u kome se dodiruju i teme pedofilije i homoseksualizma. Zbog toga su demonstranti u utorak napali američki konzulat u Bengaziju u Libiji, kada je pogunuo ambasador i tri službenika, kao i Ambasadu SAD-a u Kairu.

Film je navodno producirao egipatski kopt rođen u SAD-u koji je ekstremno antimuslimanski orijentisan što je uzrokovao u utorak navečer incidente u Libiji i Egiptu.

Naoružani demonstranti su prilikom napada na konzulat u Bengaziju ispalili rakete na automobil američkog ambasadora u Libiji Christophera Stevensa, u kome su bila još tri službenika konzulata, i sve ih pobili.

U Egiptu su se u utorak navečer demonstranti popeli na zgradu američke ambasade u Kairu, poderali američku zastavu i zamijenili je islamskim znamenjem - crnom zastavom na joj je pisalo "Nema Boga osim Allaha, a Muhamed je njegov prorok".