Ako se poboljša situacija
1

Egipat: Mursi najavio mogućnost ukidanja vanrednog stanja

FENA
Muhamed Mursi
Muhamed Mursi
Egipatski predsjednik Muhamed Mursi najavio je spremnost ukinuti vanredno stanje koje je u nedjelju proglasio u tri pokrajine koje potresaju siloviti sukobi ako se poboljša sigurnosno stanje, objavljeno je u utorak iz njegovog ureda.

Morsi je to rekao tokom susreta u ponedjeljak navečer s političkim strankama, posebno islamističkim, u sklopu nacionalnog dijaloga na koji je sam pozvao, a koji je bojkotirala glavna opoziciona koalicija Fronta nacionalnog spasa.

U saopćenju se navodi da bi predsjednik, ovisno o razvoju situacije, mogao "zadržati vanredno stanje u trajanju od mjesec dana, smanjiti njegovo trajanje, ograničiti njegovu primjenu na samo neka područja ili ga potpuno ukinuti".

Odluku će donijeti iduće sedmice prilikom novog sastanka sudionika nacionalnog dijaloga, dodaje se u saopćenju, uz napomenu da će "ured predsjednika obnoviti kontakt s političkim snagama koje nisu prisustvovale sastanku u ponedjeljak kako bi ih uvjerio da se pridruže" razgovorima.

Istovremeno je egipatski državni tužitelj pozvao sigurnosne snage i građane da uhapse pripadnike nove grupe Egipatskog crnog bloka, stvorene usred nedavnog vala protesta, koja se žestoko protivi predsjedniku Mursiju.

Stotine pristalica nove grupe ignoriraju Mursijevu odluku o vanrednom stanju i sukobljavaju se s policijom u Kairu, Aleksandriji i gradovima u Sueskom kanalu.

Malo se zna o grupi koja se prvi put na Facebooku oglasila 21. januara, ali je vrlo brzo prikupila 29.000 pratitelja. Slogan joj je "haosom protiv nepravde", a tvrdi da ima samo jednog neprijatelja - pokret Muslimanske braće iz kojeg dolazi i Mursi.

Čini se da je u taktici inspiriraju demonstranti evropskog pokreta Crni blok koji su se , odjeveni u crno i pokrivenih lica, prometnuli u čvrstu jezgru protuglobalizacijskih protesta.

Egipatski državni tužitelj Talat Abdalah naredio je pripadnicima policije i vojske da uhapse pripadnike Crnog bloka, pozvavši javnost da "sudjeluje u hapšenju svakog koga se sumnjiči za pripadnost toj grupi i njegovoj predaji najbližem pravosudnom organu, objavio je Reuters, pozivajući se na egipatsku agenciju MENU.

U MENA-inoj vijesti se kaže da je državni tužitelj optužio Crni blok da su "organizirana skupina koja sudjeluje u terorističkim djelima... i čini zločine opasne po nacionalnu sigurnost".