Svijet
0

Egipat: Mursi i Šafik ulaze u drugi krug predsjedničkih izbora

FENA
Egipćani će u drugom krugu predsjedničkih izbota birati između kandidata Muslimanskog bratstva i kandidata iz bivšeg Mubarakovog režima, javili su u subotu državni mediji.

Kandidat Muslimanskog bratstva Mohamed Mursi ima neznatnu prednost nad bivšim premijerom Ahmedom Šafikom, s 25,3 naprema 24,9 posto osvojenih glasova.

Njih dvojica zastupaju političke snage koje su se decenijama međusobno borile za vlast.

Drugi kirug prvih slobodnih predsjedničkih izbora u Egiptu održava se od 16 do 17. juna.

Glasanje u prvom krugu u srijedu i u četvrtak proteklo je u mirnoj atmosferi.

Zvanični rezultati bit će objavljeni u utorak, ali su državni mediji u subotu izvjestili o rezultatima izbora s glasačkih mjesta širom zemlje i potvrdili su ulazak u drugi krug dvojice najvećih favorita za pobjedu.

Međunarodni posmatrači nazvali su egipatske predsjedničke izbore historijskim postignućem, ali dopisnik BBC-ja iz Kaira Jon Leyne javlja da brojni Egipćani, posebno pristalice revolucije, nisu zadovoljni s izborom s kojim će biti suočeni.

Glasnogovornik Muslimanskog bratstva izjavio je da će Egipat "biti u opasnosti" ukoliko pobjedi Šafik, i da će ta grupa tražiti podršku od pristalica ostalih kandidata kako bi ga porazila.

Upozoravajući na "uporna nastojanja da se oživi stari režim", Bratstvo je tražilo od stranaka koje su podržavale ustanak u kojem je svrgnut Hosni Mubarak da se ujedine oko njegovog kandidata.

Bratstvo je pozvalo brojne opozicijske ličnosti na sastanak u subotu.

I predstavnici Bratstva i Šafikove pristalice optuživali su se međusobno za "krađu vrijednosti revolucije".

Šafikov glasnogovornik Ahmed Sarhan tražio je od prorevolucionarnih stranaka da glasaju za Šafika, tvrdeći da je njegov program "okrenut budućnosti", dok Muslimansko brtstvo želi "islamsko carstvo".