Svijet
0

Egipat i Turska upozoravaju na rat protiv Irana

FENA
Egipat i Turska upozorili su u utorak na rat protiv Irana, pozivajući na mirno rješenje za izlazak iz "ćorsokaka", krize vezane za iranski nuklearni program, dok se američki predsjednik nalazi na turneji po regionu nastojeći da izolira Teheran.

"Nemamo nikakvih pojedinosti o nuklearnom programu Irana, ali ako on predstavlja opasnost, onda to mora biti riješeno mirnim putem", rekao je egipatski predsjednik Hosni Mubarak na zajedničkoj konferenciji s turskim kolegom Abdullahom Gulom u Kairu

"Nije neophodno koristiti silu. Upotreba sile dovela bi do veoma teških posljedica po region i svijet", rekao je Mubarak.

"Problemi se moraju riješiti diplomatskim putem" rekao je Gul.

Bush je izjavio u nedjelju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima da je Iran "danas glavna država koja podržava terorizam u svijetu. On prkosi Ujedinjenim narodima i destabilizira region svojim nuklearnim aktivnostima", optužio je on.

Zbog toga SAD pojačavaju "mjere sigurnosti kod svojih prijatelja u zemljama Zaljeva, kako bi se oduprli ovoj prijetnji, da ne bude suviše kasno", rekao je on.

Američki predsjednik nije otklonio vojnu intervenciju protiv Islamske Republike Iran, čega se jako plaše sve arapske zemlje, susjedi Irana.