Svijet
0

VIDEO / Egipat: Eksplodirao gasovod koji transportuje gas za Izrael

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Gasovod kojim se gas iz Egipta transportuje u Izrael i Jordan eksplodirao je u ponedjeljak ujutro, saopćili su egipatski sigurnosni izvori, navodeći da se radi o sabotaži.

Eksplozija se dogodila na Sinajskom poluostrvu, kraj grada El Arisha, 50 kilometara od Izraela, prenosi Associated Press. Za sada nema izvještaja o žrtvama.

To je treća eksplozija od februara na gasovodu kojim se snabdijevaju Izrael i Jordan, lokalne fabrike cementa i električne centrale.

Sigurnosni izvori su naveli da su ljudi naoružani mašinkama na malom kamionu primorali čuvare gasovoda da odu i potom podmetnuli eksploziv.

"Za sada nemamo dovoljno informacija, ali u principu eksplozija se dogodila na isti način kao i dvije prethodne", rekao je jedan sigurnosni izvor Reutersu.

Kompanija prirodnog gasa kojoj pripada gasovod, zatvorila ga je poslije eksplozije. Očevici kažu da se eksplozija čula kroz pustinju, da je uplašila lokalne stanovnike i da su se plamenovi vatre mogli vidjeti na daljinu.

Prethodne eksplozije su se dogodile 5. februara i 27. aprila, nakon čega je gasovod sedmicama bio zatvoren, a još jedan pokušaj da se to postigne propao je u martu. Pripadnici beduinskih plemena odgovorni su za eksploziju u februaru i za pokušaj sabotaže prije godinu dana.

Gasovodom rukovodi Gasco, egipatska kompanija za transport gasa. Egipatski sporazum s Izraelom o izvozu gasa predmet je brojnih kontroverzi i godinama je izazivao proteste.

Nedavno su zbačeni egipatski predsjednik Hosni Mubarak i zvaničnici njegovog režima optuženi za korupciju, uključujući prodaju gasa Izraelu. Oni su optuženi da su prodavali gas Izraelu i zemljama Evrope ispod tržišne cijene.