Svijet
0

Egipat: Eksperti istražuju krađu radioaktivnog materijala

FENA
Eksperti istražuju krađu radioaktivnog materijala s lokacije na kojoj Egipt planira izgraditi svoju prvu nuklearnu elektranu, javile su u petak novine bliske vladi.

UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u četvrtak je objavila saopćenje u kojem navodi da su "materijali koji nedostaju radioaktivni elementi slabe snage".

  • Materijali nisu ukradeni iz operativne nuklearne elektrane nego s mjesta gradnje nuklearne elektrane koja još nije operativna, navodi IAEA-e u saopćenju.

Agencija, sa sjedištem u Beču, navodi da je "u kontaktu s egipatskim vlastima".

Novine Al Ahram javile su u četvrtak da je radioaktivni matertijal ukraden s lokacije gradnje nuklearke u El Dabi na mediteranskoj obali.

Drugi sef s radioaktivnim materijalomn je provaljen i neki od njegovog sadržaja su odnešeni, javio je Al Ahram.

Mještani koji su tvrde da je vlada otela njihovu zemlju za gradnju elektrane El Daba sukobili su se sa snagama sigurnosti prošle sedmice, što je izazvalo štete na gradilištu, javile su novine.

Novine Al Ahbar javile su u petak da eksperti koji su obišli gradilište u četvrtak "nisu pronašli nikakve dokaze o krađi radioaktivnih materija".

Al Ahram je, međutim, dao protivrječan izvještaj.

Te novine pišu da je tim eksperata ušao na gradilište ali "nije pronašao sef s radioaktivnim materijama. Tim je, ipak, pronašao dva izvora radijacije u drugom sefu koji je provaljen", dodajući da radijacija u tom sefu nije štetna po okolinu.

Elektrana u El Dabi projektovana je da zadovolji energetske potrebe Egipta, najmnogoljudnije arapske zemlje sa 82 miliona stanovnika.