Nezadovoljni presudom Mubaraku
0

Egipat: Danas masovni protesti širom zemlje

FENA
Egipatski prodemokratski borci koji su 2011. godine, potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike proteste u utorak poslije podne nezadovoljni preblagom sudskom kaznom svrgnutom predsjedniku i oslobađanjem krivnje njegovih sinova i suradnika.

Sud u Kairu osudio je u subotu Mubaraka te bivšeg ministra unutarnjih poslova Habiba el-Adlija na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubistvu oko 850 demonstranata koji su početkom 2011. godine tražili Mubarakov odlazak s vlasti nakon 30-godišnje vladavine. Sud je oslobodio krivnje dvojicu Mubarakovih sinova i šestoricu bivših visokih dužnosnika sigurnosti.

Tužilaštvo se žalilo na presudu koja nije označila nijednu osobu direktno odgovornom za smrt stotina prosvjednika. Udruženje za zaštitu ljudskih prava smatra da je oslobađanje šestorice visokih sigurnosnih dužnosnika ruganje pravdi što može potaknuti kulturu nekažnjavanja u policiji.

Prodemokratska udruženja pozvala su na proteste u 17 sati po srednjoeveropskom vremenu.

Presuda je izrečena između dva kruga predsjedničkih izbora na kojima će se 16. i 17. juna sučeliti islamistički kandidat Mohamed Morsi i dužnosnik iz bivše vlade Ahmed Šafik.

Obojica su obećala nastavak "revolucije" u ponedjeljak navečer u Kairu obraćajući se hiljadama demonstranata u Kairu.