Svijet
0

Egejsko more i dalje je najfrekventnija morska migrantska ruta ka Evropi

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Evropa se suočava sa najvećom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata, a reporteri Anadolu Agency (AA) su posjetili turski zaljev Erdemit iz kojeg svakodnevno desetine čamaca punih migranata kreću u opasnu plovidbu Egejskim morem kako bi se domogli tla Grčke na otoku Lezbos.

U bijegu iz ratom i siromaštvom pogođenih Sirije, Afganistana, Iraka i drugih zemalja te regije, migranti ka Evropi idu izuzetno opasnim putem kojeg nazivaju "putem nade", a jedna od najfrekventnijih migrantskih ruta je upravo Egejsko more.

Uprkos svim mjerama kontrole granica i pokušaja da se val migranata zaustavi, snimak reportera AA iz zaljeva Erdemit pokazatelj je da je očaj i želja za slobodom migranata jača od svih mjera zabrane i opasnosti koje ih čekaju na tom putu.

Migranti, među kojima veći broj žena i djece, se okupljaju na obali u zaljevu Erdemit i odjeveni u prsluke za spašavanje se ukrcavaju u gumene čamce.

Pomolivši se Bogu za mirno more i sigurnu plovidbu, migranti kreću ka Lezbosu, što će samo biti još jedna od stanica na njihovom opasnom putu ka Zapadu u kojeg polažu velike nade.