Svijet
0

Edwards prozvao Hillary Clinton da je za nastavak rata u Iraku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
John Edwards, kandidat za predsjedničku nominaciju američke Demokratske stranke, prozvao je u nedjelju svoju glavnu konkurenticu, senatoricu Hillary Clinton, da joj nije želja utvrditi datum za povlačenje američkih vojnika u Iraku, rekavši da je njezin stav jednak "nastavku rata".

Nakon obraćanja demokratima na skupu u Renou (Nevada), Edwards je rekao novinarima da su njegovi stavovi oko završetka rata u Iraku drugačiji od onih Clintonove, ustvrdivši da vodeći kandidat za predsjednika stranke mora biračima predstaviti jasan plan kako okončati rat.

Ponovio je kako njegov plan predviđa trenutno povlačenje 50 hiljada vojnika i potpuno povlačenje svih vojnika u idućih deset mjeseci, te trenutno ukidanje američkih baza u Iraku, javila je Hina.

Hillary Clinton u petak je u obližnjem Fernleyu kazala kako bi povukla vojsku "najžurnije što može ako to ne učini predsjednik Bush".

"Ona je poručila kako bi zaustavila rat, ali je i rekla da bi nastavila borbene misije i ostavila vojsku stacioniranu u Iraku. Iz moje perspektive, to neće okončati rat. To je nastavak rata. Zapravo, to je nastavak okupacije. Imamo potpuno drugačije stavove oko toga", rekao je Edwards.

"Oko tako bitnih pitanja treba nam iskrenost i odgovori, a ne dvostruka mišljenja i izgovori", dodao je.

Glasnogovornica Clintonove Hilarie Grey uzvratila je Edwardsu prozivkom da neutemeljeno napada jer gubi u kampanji.

"Ovo je lažni napad kandidata koji je ljut što mu kampanja ne uspijeva. Činjenica je da su senatori Edwards i Clinton oboje isticali kako bi koristili američke snage u borbi protiv al-Qaide u Iraku. Stoga je žalosno da Edwards nastavlja sa svojim folirantskim optužbama kada gubi u kampanji", poručila je Grey.