Svijet
0

Edward Snowden traži azil od Ekvadora

SRNA
Bivši saradnik američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Edward Snowden zatražio je azil od Ekvadora, potvrdio je ministar spoljnih poslova te zemlje Ricardo Patino.

Snowden je danas doputovao u Moskvu iz Hong Konga i trenutno se nalazi u tranzitnoj zoni na aerodromu Sheremetyevo, javila je ruska agencija Itar-Tas.

Ekvador je pružio utočište i osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu u svojoj ambasadi u Londonu tokom prošle godine.

Vlasti u Moskvi saopštile su da od Sjedinjenih Američkih Država nisu dobile informacije na osnovu kojih bi mogle da izdaju nalog za hapšenje Snowdena.

Snowden nije podnio nikakav zahtjev za politički azil u Rusiji, izjavio je agenciji Itar-Tas diplomatski izvor u Moskvi.

Agencija ističe da odsustvo zahtjeva za dobijanje političkog utočišta u Rusiji može da posluži kao potvrda da Moskva nije konačna destinacija Snowdena i da se on "iz glavnog grada Rusije može uputiti na Island ili u Ekvador".

Reuters je prenio da u Kremlju ne znaju gdje se nalazi Snowden.

Agencija AFP javlja da Snowdenovo konačno odredište nije potvrđeno, ali će, prema nekim informacijama, on otputovati za Caracas preko Havane.

WikiLeaks je ranije danas saopštio da pruža pravnu pomoć Snowdenu koji je to zatražio radi sopstvene bezbjednosti, navodeći da je bivši saradnik CIA na putu ka jednoj neimenovanoj "demokratskoj državi preko bezbjedne maršute kako bi tamo dobio azil".

Snowdena, kako su dodali, prate diplomate i pravni savjetnici WikiLeaksa, prenosi AP.

Američko Ministarstvo pravosuđa saopštilo je da će da traži saradnju sa svim onim zemljama u koje Snowden ode kako bi bio uhapšen.

Snowden, koji se od 20. maja nalazio u Hong Kongu, medijima je proslijedio informacije o špijunskim aktivnostima Sjedinjenih Američkih Država, odnosno nadzoru telefonskih razgovora i internet aktivnosti u zemlji i inostranstvu.