Svijet
0

Edward Kennedy ostaje u bolnici na pretragama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Demokratski senator Edward Kennedy oporavlja se u nedjelju u Općoj bolnici Massachusetts u Bostonu dok liječnici obavljaju pretrage kako bi utvrdili razloge napada sličnog moždanom udaru zbog kojeg je u subotu hitno hospitaliziran, izviješćuju američki mediji.

Bolest Edwarda Kennedya (76), liberalne političke ikone i partijarha klana Kennedy, izazvala je veliki medijski interes i brojne reakcije u američkoj javnosti.

Liječnici su u subotu objavili da se nije radilo o moždanom udaru ali da je senatorovo stanje ozbiljno, iako ne i opasno po život. Kasnije je objavljeno kako se dovoljno oporavio da je mogao gledati utakmicu bostonske baseball momčadi Red Sox u društvu članova obitelji.

U nedjelju je najavljeno da će ostati nekoliko dana u bolnici radi pretraga.

"U idućih nekoliko dana senator Kennedy će proći daljnje pretrage kako bi se utvrdili uzroci napada i odredila terapija", rekao je njegov osobni liječnik dr. Larry Ronann u priopćenju.

U oktobru 2007. Kennedy je u istoj bolnici operiran kako bi mu se uklonilo začepljenje u lijevoj karotidnoj arteriji, a liječnici sumnjaju da su lijekovi protiv zgušnjavanja krvi, koji se daju nakon takve operacije, mogli pridonijeti subotnjem napadu, piše tjednik Time, u svom web izdanju.

Kennedy je prvi puta izabran u Senat 1962. i sada je u osmom šestgodišnjem mandatu kao drugi po stažu među senatorima. Unatoč statusu veterana, još je uvijek jedna od dominantih figura na Capitol Hillu i u politici Demokratske stranke, a njegovi energični nastupi donijeli su mu nadimak "Lav Senata".

Edward Kennedy, posljednji je od četiri brata iz tragične obitelji koja je obilježila američku politiku 60-ih godina. Njegov najstariji brat Joseph, poginuo je u II. Svjetskom ratu u padu zrakoplova, predsjednik John F. Kennedy ubijen je u atentatu 1963. a treći brat Robert ubijen je za vrijeme predsjedničke kampanje 1968.

Unatoč godinama i narušenu zdravlju, Edward Kennedy i dalje ima vrlo užurban radni ritam u Senatu, Demokratskoj stranci i svom Massachusetsu, a zadnjih mjeseci sudjelovao je i na više predizbornih skupova Baracka Obame, kojeg je snažno podržao u kampanji.

"Ted Kennedy je velikan američke političke povijesti. On je učinio više za zdravstvenu skrb od bilo koga drugog u povijesti", rekao je Obama izrazivši optimizam u njegov oporavak.

"Moje misli i molitve su sa senatorom Tedom Kennedyem i njegovom obitelji. Svi mu želimo brz oporavak", kazala je kandidatkinja za demokratsku nominaciju Hillary Clinton.

Vjerojatni republikanski predsjednički kandidat John McCain kazao je da je Kennedy "legendarni zakonodavac" za kojeg ima najviše poštovanje. "Radili smo zajedno, bio je vješt, pošten i velikodušan partner", rekao je.

Kennedya su u bolnici u Bostonu posjetili supruga Victoria Reggie, djeca Patrick, Edward i Kara, unuci i praunuci, te drugi članovi poznate obitelji Kennedy, uključujući i nećakinju Carolinu, kćer ubijenog Johna F. Kennedya, koja je velika pobornica Baracka Obame i senatora je nagovorila da podrži njegovu kandidaturu.