Svijet
26

Ebola "pogodila" i borce IDIL-a, bolest bi se brzo mogla proširiti i na Zapadu

Klix.ba
Medicinski izvori u iračkom gradu Mosulu tvrde da su dva borca IDIL-a završila u bolnici zbog sumnje da su zaraženi virusom ebole, koji su donijeli iz svojih domovina u Africi.

Obavještajni izvori ranije su upozorili da bi pripadnici Islamske države mogli pokušati namjerno prošiti ovaj virus na Zapadu, a Svjetska zdravstvena organizacija ispituje posljednje informacije o eboli među pripadnicima IDIL-a.

U proteklih nekoliko sedmica borci IDIL-a pogubili su više od deset ljekara u Mosulu, koji su možda ranije bili u stanju potvrditi dijagnozu kod dvojice boraca.

Irački mediji su, međutim, prenijeli informaciju da su u Mosulu evidentirana dva pacijenta zaražena ebolom, te još 26 koji imaju AIDS. Navodno su borci IDIL-a ove bolesti donijeli iz nekoliko zemalja u Africi.

Stručnjaci ističu kako bi pogubljenja ljekara mogla biti povezana sa namjerom da se virus ebole proširi u zapadnim zemljama, nakon što se borci vrate u svoje domovine.

"Nedostatak medicinske infrastrukture i materijala u Mosulu ukazuje na to da bi se virus ebole mogao brzo proširiti među borcima i stanovnicima Mosula", ističu stručnjaci, prenose britanski mediji.

Vezani članci