Svijet
2

Ebola do sada ubila blizu 4.500 ljudi

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Virus ebole usmrtio je do sada u svijetu 4.493 ljudi.

U sedam zemalja u svijetu je od 12. oktobra prijavljeno ukupno 8.997 slučajeva za koje se sumnja na virus ebole, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Većina slučajeva ebole prijavljena je u tri zapadnoafričke zemlje - Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, gdje se situacija konstantno pogoršava.

U Španiji i SAD-u bolesno je mnogo zdravstvenih radnika, a Senegal i Nigerija čini se da su spriječili daljnje širenje bolesti, saopštila je WHO.

Od ove smrtonosne bolesti u Gvineji je umrlo 843 ljudi, a porast novih slučajeva potaknut je rastom broja infekcija u obalnom glavnom gradu Conakry i obližnjem okrugu Coyah.

Kada je u pitanju Liberija, zdravstvene agencije UN-a saopštile su da imaju problema u prikupljanju podataka u vezi sa virusom ebole, ali je evidentno da se skoro polovina od svih smrtnih slučajeva u posljednje vrijeme desila upravo u toj zemlji.

SAD su poslale oko 4.000 vojnika u Zapadnu Afriku kako bi pomogle suzbijanje hemoragijske groznice, a najviše njih smješteno je upravo u Liberiju.

Što se tiče Sijera Leonea, zabilježeno je 425 novih slučajeva ebole od 6. do 12. oktobra, a najviše su pogođeni gradovi Bombali i Port Loko.

Vezani članci