Žrtva se zarazila u Hamburgu
0

E.coli se pojavila i u Luxembourgu

FENA
Prvi slučaj infekcije bakterijom Escherichia coli otkriven je u Luxembourgu kod 50-godišnje žene koja je boravila u Njemačkoj, saopćilo je u ponedjeljak luksemburško ministarstvo zdravlja i preciziralo da je žrtva sada izvan opasnosti.

"Slučaj infekcije gastrointestinalnom bakterijom Escherichia coli 0104 dijagnosticirao je ovog vikenda nacionalni zdravstveni laboratorij kod jedne osobe koja živi u Luxembourgu“, navodi se u saopćenju ministarstva.

Žrtva je "najvjerovatnije“ inficirana za vijeme boravka u regiji Hamburga u drugoj sedmici maja, dodaje se u saopćenju.

Znaci gastrointestinalne infekcije kod pacijentice razvili su se nekoliko dana nakon boravka u Njemačkoj i pokazali su se „tipični simptomi dijareje uz prisustvo krvi“, nastavlja se u saopćenju, koje, međutim, precizira da se kod pacijentice nisu razvile komplikacije kao što je sindrom HUS (hemolitičkii i uremički sindrom) ili drugi, te da je pacijentica dobro liječena i da je sada izliječena.

Prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u Stockholmu, 1.605 slučajeva zaraze rijetkim oblikom bakterije enterohemoragična E. coli (ECEH) zabilježeno je u Evropskoj uniji.

Od Escherichia coli bakterije umrle su 22 osobe u gotovo dvije sedmice.