Demonstracije u Atini
0

Džinovski transparenti iznad Akropolja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Demonstranti u Grčkoj postavili su dva velika transparenta preko Akropolja s porukama koje pozivaju na masovne demonstracije i "otpor" nakon višednevnih nasilnih protesta izazvanih fatalnom pucnjavom policije po jednom maloljetniku.

Desetak demonstranata držalo je tranaparente koji su visili iznad zidova drevnog spomenika u srijedu. Na jednome je stajala riječ "otpor" na grčkome, engleskom, talijanskom i njemačkom. Drugi je pozivao da se u četvrtak izađe na demonstracije širom Grčke, javio je AP.

Nemiri koji su uslijedili nakon ubistva 6. decembra 15-godišnjeg Alexandrosa Grigoropoulosa bili su najgori u Grčkoj u više decenija. Demonstranti sada izražavaju nezadovoljstvo i policijom i sve nepopularnijom konzervativnom vladom.

Studentske dmonstracije već su planirane u Atini i u drugom po veličini grčkom gradu Solunu za četvrtak zbog ubistva mladića.

Stotine prodavnica i banaka je oštećeno, spaljeno ili opljačkano dok je maskirana omladina s kapuljačama preko glave divljala gradovima iz noći u noć, postavljajući plamene barikade na ulicama i sukobljavajući se s policijom koja je ispaljivala velike količine suzavca. Trgovci tvrde da će ih nasilje koštati 1,5 milijardi eura izgubljenih prihoda.

Više od 300 ljudi je pritvoreno ili uhapšeno tokom nemira. Demonstranti planiraju održati miting pred glavnim sudskim kompleksom u Atini tokom dana kako bi zahtijevali oslobađanje svih uhapšenih.