Svijet
0

Džihadisti traže otkup od 6,6 miliona dolara za Amerikanku

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Džihadistička organizacija Islamska država traži otkup od 6,6 miliona dolara za oslobađanje 26-godišnje američke humanitarne radnice, koja je oteta prošle godine u Siriji, kao i puštanje na slobodu jedne muslimanke iz američkog zatvora, javlja televizija ABC.

Oteta žena, čija je porodica tražila da se njen identitet ne otkriva iz sigurnosnih razloga, treća je od najmanje četvero Amerikanaca koje drži Islamska država.

Američki novinar James Foley, koga su navodno pogubili pripadnici ove organizacije, bio je četvrti talac.

Drugi talac je također novinar Steven Sotloff koji je viđen živ na video snimku navodnog odrubljivanja Foleyeve glave.

Islamska država osim 6,6 miliona dolara za oslobađanje Amerikanke traži i oslobađanje Afije Sidikvi koja je 2010. osuđena za planiranje napada na američke zvaničnike u Afganistanu.

Organizacije koje kritikuju američku politiku na Bliskom istoku traže oslobađanje Afije Sidikvi koja je neuronaučnik i obrazovana na čuvenom američkom tehnološkom univerzitetu iz Massachusettsa MIT, prenosi Tanjug.

Njena porordica, koja uporno pokušava da se distancira od Islamske države, poručila je preko onih koji je podržavaju da je "veoma razočarana" zbog toga što je njeno oslobađanje zatraženo u sklopu otkupnine za taoca.