The Independent
0

Džihad u Bronxu?

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Londonski dnevnik The Independent osvrće se u petak na hapšenja četiriju osoba osumnjičenih da su namjeravale počiniti terorističke napade u njujorškoj četvrti Bronxu navodeći kako tu ima "napuhivanja priče".

Uhapšeni su bili banda bombaša koji su namjeravali krenuti u džihad raznoseći avione i podmećući bombe u sinagoge - što su, napominje Independent, riječi šefa njujorške policije Raymonda Kellyja.

Gradonačelnik Michael Bloomberg pozdravio je akciju izvedenu u četvrtak, koja je, kako je naglasio, spriječila strašnu tragediju.

Amerika je, bar je tako djelovalo, pošteđena još jednog 11. septembra. No da li je sve baš tako, pita se Independent.

Uhapšeni su primili islamsku vjeru i razgovarali su o mogućnosti napada, to je činjenica. Činjenica je, međutim, i da je riječ o sitnim lopovima, bez veza s teroristima i bez znanja o oružju potrebnom da bi napade i izvršili.

Bombe koje su postavili pred sinagoge bile su ćorci, baš kao i projektili Stinger kojima su navodno htjeli obarati vojne avione. Sve to pružio im je FBI, koji je budno pratio zavjeru.

Ta vrsta napuhivanja priče kada se govori o terorizmu nije karakteristična samo za Ameriku – prije izvjesnog vremena u Velikoj Britaniji je uhapšeno 12 osumnjičenih za terorizam, pale su teške riječi, ali nikada nisu pronađeni nikakvi dokazi.

Americi u poređenju s Britanijom prijeti tek neznatna opasnost od napadača koji su rođeni i odrasli u SAD-u.

Tretirati napola osmišljeni njujorški plan kao veliko poglavlje globalnog džihada samo raspiruje ili stvara domaći terorizam protiv kojeg se vlasti, kako tvrde, odlučno bore, zaključuje Independent.