Sunday Times
0

"Džihad Jane" sije strah

FENA
Colleen LaRose (Foto: FOX NEWS)
Colleen LaRose (Foto: FOX NEWS)
Američke obavještajne službe, koje od 11. septembra 2001. rade punom parom, nisu očekivale da će potraga za islamskim teroristima rezultirati, pored ostalog, i hapšenjem dviju domaćica iz malih američkih gradova, piše Sunday Times.

Danas je međutim potvrđeno da je druga Amerikanka uhapšena - plavokosa majka iz Kolorada - nekoliko dana nakon što je Federalni istražni ured objavio da je uhvatio domaćicu iz Pensilvanije koja se predstavljala kao Džihad Jane.

Jamie Paulin-Ramirez (31) napustila je prošlog septembra posao bolničarke i uputila se sa svojim šestogodišnjim sinom na sastanak sa jednim muslimanom kojeg je upoznala preko interneta; sljedeće što je njena obitelj saznala jeste da je uhapšena u Irskoj u okviru istrage o zavjeri da se ubije švedski karikaturist koji je uvrijedio muslimane.

Kao i 47-godišnja Džihad Jane (čije je pravo ime Colleen LaRose, poznata i kao "Fatima Rose"), Jamie je razvedena majka koja se žalila na dosadu, a slobodno vrijeme provodila na društvenim stranicama na internetu, da bi se jednog dana pojavila na Facebooku u islamskom hidžabu, zagovarajući ekstremne islamske stavove.

Ove dvije žene su posljednje u nizu američkih državljana koji su posljednjih mjeseci uhapšeni u vezi s optužbama za terorizam, što ukazuje na postojanje rastućeg problema "domaćih terorista", piše Times, konstatirajući da su donedavno američke vlasti smatrale da je to specifično britanski problem.

Opće uvjerenje da su Sjedinjene Države kao zemlja došljaka gdje su svi prihvaćeni nepogodno tlo za rast terora sada je ozbiljno dovedeno u pitanje; Al-Qaida već duže vrijeme pokušava regrutirati Amerikance i Evropljane za svoje ciljeve, što za vlasti predstavlja pravi košmar, piše Sunday Times.