Svijet
0

Dzhokhar Tsarnaev prohodao nakon ranjavanja

FENA
Roditelji Dzhokhara Tsarnaeva (Foto: AFP)
Roditelji Dzhokhara Tsarnaeva (Foto: AFP)
Preživjeli osumnjičeni za bombaške napade tokom maratona u Bostonu Dzhokhar Tsarnaev ponovo je prohodao, rekla je njegova majka.

U intervjuu za Associated Press, Zubeidat Tsarnaeva je rekla da joj je njen sin u telefonskom razgovoru rekao da su on i njegov brat, koji je ubijen tokom policijske potjere, nevini.

Tsarnaev, koji je ranjen tokom potjere, trenutno se nalazi u zatvorskoj bolnici.

Zubeidat Tsarnaeva je rekla za AP da je prvi put razgovarala sa svojim sinom otkako je uhapšen.

On joj je rekao da se oporavlja i da pokušava shvatiti šta se dogodilo, prenio je BBC.

"Nije se suzdržavao od emocija. Kao da je pitao cijeli svijet: Šta je ovo? Šta se događa? Znam da ga izluđuje nepravda koja se nama dogodila, zbog koje je poginuo naš nedužni Tamerlan", rekla je ona.

Porodica Tsarnaev tvrdi da su braća nevini i da nisu izvršili bombaške napade.

Porodica, čiju su članovi porijeklom etnički čečenski muslimani iz Rusije, dala je intervju u stanu u ruskoj republici Dagestan. Vlasnik stana je 26-godišnji Tamerlan koga je policija ubila nedugo nakon napada u Bostonu.

Otac osumnjičenog, Anzor Tsarnaev, rekao je da su kupili stan očekujući da će se Tamerlan preseliti u Mahačkalu, prijestolnicu Dagestana.

"Sve što mogu uraditi jeste da se molim Bogu i nadam da će jednog dana pravda pobijediti i da će biti skinuta ljaga s imena naše djece i da ćemo barem vratiti Dzhokhara, obogaljenog, ali barem živog", rekao je on za AP.

U međuvremenu, otac drugog imigranta iz Čečenije, koji je ubijen tokom ispitivanja FBI-a, optužio je agente, koji su ubili njegovog sina, da su "banditi".

Ibragim Todashev (27) navodno je priznao trostruko ubistvo u blizini Bostona 2011. godine i optužio je Tamerlana Tsarnaeva za umiješanost.

Međutim, nema dokaza da je Todashev povezan s napadima. On je ubijen 22. maja u Orlandu na Floridi.

Govoreći na pres-konferenciji u četvrtak, njegov otac Abdul-Baki, pokazao je 16 fotografija svog sina u mrtvačnici.

On tvrdi da njegov sin ima šest prostrijelnih rana na prsima i jednu na potiljku glave. Za sada, autentičnost fotografija nije potvrđena.

Postoje proturječni izvještaji o događajima koji su doveli do smrti Todasheva, a sigurnosni zvaničnici kažu da je ubijen nakon što je napao agenta FBI-a nožem. Međutim, kasnije su rekli da im nije jasno šta se dogodilo.

Ibragimov otac je rekao da njegov sin "100 posto nije bio naoružan" i tražio je da se provede istraga o njegovoj smrti.

"To nisu agenti FBI-a nego banditi. Ne mogu ih drugačije nazvati. Mora im se suditi", rekao je on.

Njegov sin je upoznao Tamerlana Tsarnaeva u teretani za boksere u Bostonu 2011. godine, ali "nisu bili bliski prijatelji", dodao je on.