Svijet
8

Dzhokhar Tsarnaev proglašen krivim po 30 tačaka optužnice, suočava se sa smrtnom kaznom

Klix.ba
Nakon dva dana vijećanja, porota u Federalnom sudu u Bostonu je donijela presudu u slučaju terorističkog napada na Bostonski maraton 15. aprila 2013. godine koji su počinili braća Tamerlan i Dzhokhar Tsarnaev.

Dzhokhar Tsarnaev je kriv po svih 30 tačaka među kojima je zavjera i upotreba oružja za masovno uništenje koja je rezultirala smrtnim slučajem i suočit će se sa mogućnošću smrtne kazne.

Njego brat Tamerlan Tsarnaev je ubijen u oružanom sukobu s policijom tri dana nakon napada 15. aprila dok je njegov mlađi brat Dzhokhar uhapšen pet dana nakon bombaškog napada.

Optužnica ga je teretila po 30 tačaka podijeljenih u četiri kategorije od kojih čak 17 nosi smrtnu kaznu.

Dvanaest tačaka optužnice odnosi se samo postavljanje improvizirane bombe koja je upotrijebljena 15. aprila, tri tačke se odnose na zavjeru dok se još tri odnose na ubistvo policajca Seana Colliera koji je ubijen nakon bombaškog napada.

Preostalih 12 tačaka optužnice vezani su za događaje nakon samog ubistva Colliera a odnose se na krađu automobila, pljačku i korištenje improviziranog eksploziva.

Tog dana na Bostonskom maratonu poginule su tri osobe, uključujući i osmogodišnjaka, dok je više od 260 osoba je povrijeđeno.

Odbrana je tokom suđenja namjeravala prikazati Tamerlana kao vođu, glavnu osobu u zavjeri bez koje se ništa ne bi dogodilo,

Suđenje je počelo početkom marta ove godine.