Svijet
76

Džeparenje u Madridu: Ulicama vlada "bosanski klan"

Klix.ba
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Bande koje su se specijalizirale u džeparenju vladaju najvećim evropskim gradovima i često pokvare odmor brojnim turistima.

Džeparoši uvijek rade u organizovanim grupama i pokušavaju skrenuti pažnju osoba koje žele orobiti.

TripAdvisor je nedavno objavio listu pet gradova u kojima postoji najviše šanse da će vaše dragocjenosti biti ukradene. Na listi su se našli: Barcelona, Pariz, Prag, Rim i Madrid.

Za Madrid se kaže da je to "dom bosanskom klanu" odnosno organizovanoj grupi koja hara ulicama potkradajući turiste, piše Daily Mail.

Ovu bandu čine četiri žene koje su džeparile ulicama Barcelone da bi zatim prešle u Madrid. Tu im je 2013. godine, nakon hapšenja, izrečena zabrana ulaska u metro. Međutim, ova odluka je nedugo zatim poništena. Dok je zabrana primjenjivana, broj prijavljenih slučajeva džeparenja u Madridu je opao za čak 40 posto.

TripAdvisor savjetuje turistima da vode računa o svojim stvarima ponajviše na velikim trgovima i popularnim mjestima u metropolama koje posjećuju.

Navode da pojedini džeparoši, kako bi došli do svog "plijena", često glume izgubljenog turistu. Ispred osobe koju potkradaju razastiru veliku mapu i traže pomoć i smjernice, a jednom rukom ispod te mape uzimaju stvari iz torbi i džepova.