Iran
1

Džanati: Teheran neće odustati od prava na nuklearnu energiju

FENA
Ajatolah Ahmad Džanati
Ajatolah Ahmad Džanati
Visoki iranski imam izjavio je u petak da Iran neće odustati od svog neotuđivog prava na korištenje nuklearne energije na predstojećim razgovorima u Moskvi sa šest svjetskih sila, javila je iranska televizijska stanica Press TV.

Imam koji je predvodio džumu u Teheranu, ajatolah Ahmad Džanati, izjavio je da iranski narod godinama odolijeva zapadnom pritisku i sankcijama kako bi ostvario pravo na korištenje nuklearne energije i da ni sada neće odustati od njega, prenosi Xinhua.

On je kazao da su dosadašnji pregovori između Irana i grupe P5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti plus Njemačka) zabilježili značajan napredak i da se Islamska Republika nada da će razgovori u Moskvi također donijeti pozitivan rezultat, prenosi Xinhua.

Razgovori između Irana i grupe P5+1 održat će se 18. i 19. juna u Moskvi.

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi izjavio je u srijedu da je Teheran optimističan u vezi rezultata moskovskih razgovora, izrazivši nadu da će razgovori biti konstruktivni.

Iran i šest sila održali su posljednji krug pregovora o iranskom nuklearnom programu u iračkoj prijestonici, Bagdadu, u maju.