Svijet
0

DW: Pet godina zatvora za novinare koji kritiziraju Vladimira Putina

FENA
Ko predsjednika Putina i njegovu politiku oštro kritizira, taj mora u Rusiji računati na zatvorsku kaznu ili čak da će biti poslan u politički logor.

Ovu sudbinu trenutno doživljava u Moskvi novinar Boris Tomašin, urednik ruskog lista "Radikalnaja politika". Jedan moskovski okružni sud osudio ga je na pet godina zatvora jer je podržao akciju terorista koji su navodno htjeli da unište Rusiju, izvještava dopisnik Radija DW.

Stomašin piše i za novine i za internet, novine za koje radi bliske su, kako tvrdi Moskva, čečenskim ekstremistima. On je u jednom izvještaju ruske trupe u Čečeniji nazvao okupatorom. Vladimira Putina je poistovjetio sa Slobodanom Miloševićem i sa Saddamom Husseinom.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava izrazila je duboko razočarenje ovom odlukom okružnog suda. Ljudi bivaju očito najstrože kažnjavani za pisanu riječ, kao da se radi o kapitalnom zločinu, rekao je Boris Timošenko iz fonda Glasnost, koji se zalaže za slobodu štampe.

Kada je nedavno jedan pripadnik desnih radikala u St. Petersburgu ubio jednu djevojčicu iz Tadžikistana, dobio je tri godine zatvora, a novinar za pisanu riječ pet godina, navodi dopisnik DW-a Hermann Krause.

U obrazloženju presude stoji da je Stomašin počinio zločin jer je odobravao teroristička djela terorista Čečena koji namjeravaju, kako tvrdi Moskva, uništiti ruski narod. Stomašin je ove navode nazvao besmislenima.

Ovaj 43-godišnji novinar je izjavio da je u svojim izvještajima samo iznio svoje mišljenje, a čitalac je s tim mogao da se složi ili ne.

Posljednjih mjeseci je organizacija Reporteri bez granica Rusiju svrstala sa 148. na 168. mjesto na skali po poštivanju slobode štampe.

U posljednje vrijeme je još jedan novinar osuđen. U februaru ove godine urednik jednog lista u gradu Nižnji Novgorod osuđen je na dvije godine zatvora jer pozvao na pregovore s pobunjenicima. Njegovom rusko-čečenskom savezu je zabranjen rad.

Vladimir Rahmankov je na svojoj web-stranici Putina nazvao ruskim falus-simbolom. Za to je dobio "samo” novčanu kaznu od 600 eura.

Stomašin je rekao da će se žaliti, ali to, kao što je poznato, ne prolazi u ruskim sudovima, zaključuje dopisnik DW-a.