Svijet
0

DW: I „pobjeda“ može biti „poraz“

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad inscenirao je u srijedu konferenciju za novinare u Teheranu kao osobni, velikodušni čin milosti prema uhapšenima i prije svega Velikoj Britaniji. Nije li to ipak bio njegov poraz? – pita se u četvrtak Deutsche Welle.

„Ovim putem saopćavam s punom suverenošću Islamske Republike da povodom uskršnjih blagdana poklanjamo vojnicima slobodu i opraštamo im iako smo imali pravo izvesti ih pred iranski sud“, kazao je Ahmadinedžad.

Insceniranje je bilo gotovo savršeno, i to ne samo susret s oko 200 novinara nego i sam način na koji je Iran «odigrao» igru u ovom slučaju. Islamisti, kako pretpostavljaju neki njemački mediji, očito imaju dobre savjetnike za odnose s javnošću, možda i puno bolje od vlasti u Londonu ili Washingtonu.

Sjetimo li se ipak koliko se ljudi u iranskim zatvorima muči ili ih se likvidira i načina na koji Ahmadinedžad zloupotrebljava vanjskopolitičke sukobe kako bi odvratio pažnju od unutarnjopolitičkih problema, jasno je kao dan da je navodni čin samilosti prema Britancima njegov veliki poraz.

Pomilovanje je očito bila želja njegovih protivnika koji su tako uspjeli donekle smanjiti opasnost koja izvana prijeti Iranu.

Ahmadinedžad je u Iranu pod velikim pritiskom, osobito zbog njegove katastrofalne gospodarske politike. Narodne mase koja su ga prije 18 mjeseci dovele na vlast shvatile su da on nudi samo šuplje parole, cijene rastu, kapital odlazi u inozemstvo, a raste stopa nezaposlenosti.

Ahmadinedžadu bi zato odgovarala eskalacija sukoba s inozemstvom. Ugledni njemački sedmičnik «Der Spiegel» na svom internetskom izdanju piše kako bi Ahmadinedžadovo kvazimilosrđe oko oslobađanja uhapšenih Britanaca moglo biti početak njegovog kraja na čelu Islamske Republike.