Izrael
0

Dvominutnom šutnjom obilježen dan sjećanja na holokaust

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na prodoran zvuk sirene širom Izraela, u ponedjeljak tačno u 10 sati po lokalnom vremenu, dvominutnom šutnjom odata je pošta milionima Jevreja ubijenim u holokaustu u Drugom svjetskom ratu.

Pješaci su zastali u hodu, vozači su zaustavili vozila i stali kraj njih pognutih glava, povodom Dana sjećanja na heroje i mučenike holokausta.

U izraelskom parlamentu, Knessetu, tokom dana će se na specijalanoj sjednici čitati naglas imena žrtava holokausta. Taj projekat nazvan "Svaka osoba ima ime " ima za cilj da se broj od šest miliona ubijenih pretvori u priče individualaca, porodica i zajednica "zbrisanih u ratu".

Ove godine je tema Dana holokausta "Glas preživjelih", kojih u Izraelu danas ima oko 220.000, za 50.000 manje nego prije dvije godine.

Izraelski lideri su u nedjelju navečer na ceremiji u Memorijalnom centru holokausta Yad Vashem u Jerusalemu, kojom je počelo obilježavanje Dana holokausta, upozorili da se može desiti da svijet opet reaguje kasno na prijetnju novog holokausta.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i predsjednik Shimon Peres govorili su o opasnosti koja prijeti od Irana. Netanyahu je pozvao svijet da se "suprotstavi uništavajućim namjerama Irana, da djeluje odlučno da zausatvi Iran u razvoju nuklearnog oružja".

On je podsjetio na "povijesnu grešku slobodnih društava koja se nisu na vreme suprotstavila nacističkoj zvijeri".

Uoči dana holokausta objavljeno je da su se antisemitski napadi udvostručili prošle godine u poređenju s 2008.

U izvještaju Univerziteta Tel Aviv zaključeno je da su muslimanske grupe i radikalni ljevičari iskoristili trosedmičnu izraelsku ofanzivu na pojas Gaze, započetu krajem decembra 2008., kao povod za širenje antijevrejske propagande.

Zabilježeno je ukupno 1.129 incidenata, više nego duplo u odnosu na godinu prije i najviše za dvije decenije, koliko se bilježe takvi incidenti.

Obilježavanje Dana holokausta je već odavno tradicija i vjerovatno jedan od najpotresnijih događaja u Izraelu.

Manje je poznato da je prvi put sličan dan obilježen još 2. decembra 1942. godine, nekoliko mjeseci nakon što su prvi očevici počeli iz Evrope da prenose užašavajuće priče iz nacističkih koncentaricionih logora.

Dok je ostatak svijeta odbijao da vjeruje šta se događalo, tog dana je cjelokupno jevrejsko stanovništvo Palestine pod britanskim mandatom postilo i molilo se za Jevreje u Evropi.

I ove godine čitav dan je posvećen ponovnom prepričavanju užasne priče u okviru čitavog niza dokumentarnih programa i intervjua s preživjelima, kako bi se obrazovali oni koji su suviše mladi i osvježila sjećanja onih koji su zaboravili.

U punom nazivu dana pominju se heroji, a misli se zapravo na ustanak u varšavskom getu, kada Jevreji nisu bili samo žrtve, već su se i herojski borili.

U ponedjeljak su u Yad Vashemu položeni vijenci u znak sjećanja na ubijene Jevreje, a bit će otvorena i izložba radova preživjelih.

Šestoro preživelih je u nedjelju navečer, kao i svake godine, zapalilo šest baklji, svaku u znak sjećanja na milion ubijenih.

Na internet stranici Yad Vashema zabilježen je "glas preživjelih kao ona spona koja povezuje bolnu i mučnu povijest jevrejskog naroda tokom holokausta i budućnost, nadu i ponovno rođenje", prenose agencije.