Kina
3

Dvojica tibetanskih tinejdžera se zapalila ispred manastira

Klix.ba
Dvojica tibetanskih tinejdžera su preminula nakon samospaljivanja u provinciji Sichuan u Kini, izjavili su aktivisti.

Lobsang Kalsang, osamnaestogodišnji monah, i Damchoek, sedamnaestogodišnji bivši monah, su se zapalili ispred manastira Kirti u pokrajini Aba, gdje su se i ranije dešavala brojna samospaljivanja.

Uz ova dva slučaja, ukupno 51 Tibetanac se spalio u znak protesta protiv Kineske vlade od 2009. godine.

Stranim medijima je zabranjem pristup ovoj regiji pa je teško potvrditi ovu brojku. Vjeruje se da je više od polovine onih koji se odluče na samospaljivanje preminulo, prenosi BBC.

Prema izjavi organizacije Free Tibet, tinejdžeri su preminuli u ponedjeljak navečer, nakon što su prevezeni u bolnicu. Mladi monasi su uzvikivali slogane protiv kineske vladavine i politike u Tibetu, dok su njihova tijela gorjela.

"Svjedoci kažu da su se uspjeli popeti oko 20 stepenika prema manastiru dok su gorjeli, a onda su pali na tlo", rekla su dva monaha za radio Free Asia.

Bivši monah Damchoek je identifikovan kao brat Tenzin Choedon, monahinje koja je ranije ove godine također preminula nakon što se spalila ispred manastira.

Cimer Lobsanga Kalsanga, koji je s njim živio u manastiru, je u ponedjeljak lišen slobode.

Manastir Kirti, koji je u centru protesta već više od godinu dana, je okružen jakim snagama osiguranja.

Kineska vlada krivi dalaj-lamu, protjeranog duhovnog vođu Tibetanaca, za poticanje samospaljivanja i ohrabrivanje separatizma.