Svijet
0

Dvojica Sadamovih suoptuženika bit će obješeni u četvrtak

FENA
Foto: AFP - Awad Ahmed al-Bandar
Foto: AFP - Awad Ahmed al-Bandar
Irački vladin zvaničnik izjavio je za Associated Press u srijedu kako su u toku pripreme za vješanje dvojice suoptuženika Sadama Huseina u četvrtak.

Satelitska televizija Al-Arabiya i Al-Furat TV, kojom upravlja iračka najveća šiitska politička organizacija, također su javile da će nad Sadamovim polubratom Barzanom Ibrahimom, bivšim obavještajnim šefom, i Awadom Hamedom al-Bandarom, bivšim šefom pravosuđa u Revolucionarnom sudu, biti izvršena smrtna kazna u četvrtak.

Vladin zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da objavi tu informaciju, izjavio je da tačno mjesto i vrijeme vješanja nisu zakazani.

Prvobitno je predviđeno da njih dvojica budu obješeni u subotu skupa sa Sadamom.

Bivši irački lider i dvojica suoptuženika osuđeni su na smrt 5. novembra i izrečena im je kazna vješanjem, a apelacioni sud potvrdio je presudu 26. decembra.

Vješanje Barzana i al-Bandara je ipak odgođeno je do završetka muslimanskog praznika Eid al-Adha (Kurban-bajram), koji završava u srijedu za iračke većinske šiite.

Praznik označava kraj godišnjeg muslimanskog hodočašća u Meku u Saudijskoj Arabiji.

Trojica ljudi osuđena su na smrt zbog ubistva 148 šiita u gradu Dujailu nakon propalog pokušaja ubistva Sadama u tom sjevernom gradu 1982. godine.