Tennessee
0

Dvojica rasista pripremala atentat na Obamu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dva bijela rasista uhapšena su u američkoj južnoj saveznoj državi Tennessee u vezi s planovima da počine masovno ubistvo i eventualno usmrte i Baracka Obamu, predsjedničkog kandidata Demokratske stranke na predstojećim izborima u SAD-u, navedeno je u sudskom dokumentu koji je u ponedjeljak uvečer iz Washingtona prenio Reuters.

Daniel Gregory Cowart (20) i Paul Michael Schlesselman (18) u kaznenoj prijavi su optuženi da su prijetili predsjedničkom kandidatu Obami, nezakonito posjedovali kratku pušku i planirali opljačkati prodavača oružja.

Prema sudskom dokumentu, zavjera nije bila u poodmakloj fazi niti je djelovala uvjerljivo.

Američka tajna služba, federalna agencija za sigurnost, zbog zabrinutosti za život Obame, još u ranoj fazi predsjedničke kampanje je uvela 24-satnu zaštitu 47-godišnjem senatoru iz savezne države Ilinois.

Ukoliko bi pobijedio republikanskog protukandidata na izborima u utorak 4. novembra, Obama bi postao prvi Afroamerikanac koji bi kao predsjednik SAD-a ušao u Bijelu kuću u Washingtonu, navodi Reuters.

Kako prenosi BBC, senator Obama je na predizbornom skupu u Ohiu izjavio da ga ta vijest nije uznemirila: "Ono što posebno pada u oči tokom ove kampanje jeste stepen do kojeg su sve te grupe opsjednute mržnjom potpuno marginalizirane. One nisu ni Amerika ni naša budućnost. Naša budućnost je ono što odražava ovaj skup."

Ubistvo Baracka Obame trebalo je da bude vrhunac ubilačkog pohoda u kojem bi dva napadača iz vatrenog oružja ubila 88 crnaca, dok bi ih 14 zaklali.

Brojevi 88 i 14 imaju poseban značaj u rasističkom pokretu.

I izvještač BBC-a iz Washingtona javlja da je plan bio prilično amaterski, a prijetnja Baracku Obami ne naročito velika.

Vlasti je mnogo više zabrinula mogućnost napada na crnačke srednjoškolce, po ugledu na mnoge napade u američkim školama.