Svijet
0

Dvojica Australaca bit će pogubljeni u Indoneziji zbog krijumčarenja droge

Klix.ba
Dvojica Australaca osuđeni su u Indoneziji zbog krijumčarenja droge i bit će pogubljeni u isto vrijeme, objavili su indonezijski zvaničnici.

"Myuran Sukumaran i Andrew Chan bit će pogubljeni zajedno jer su zločin počinili zajedno", rekao je državni tužilac MS Prasetyo. Sukumaranova molba za pomilovanje je odbijena prošle sedmice. Chan još čeka odgovor.

Indonezija nerijetko koristi smrtne kazne u slučajevima droge i zbog toga je na meti oštrih kritika svijeta. Australija se protivi smrtnoj kazni i njihova vlada je kazala kako će se boriti za svoje državljane. Amnesty International pozvao je indonezijsku vladu da odmah obustavi vršenje pogubljenja i ukine smrtnu kaznu. Indonezija ima jedan od najstrožijih zakona o drogama u svijetu. Vlada se vratila smrtnim kaznama nakon neslužbenog četverogodišnjeg moratorija. Pogubljenja nije bilo u 2014. godini. Predsjednik Joko Widodo kazao je da ne može garantovati pomilovanje nikome ko je osuđen na smrtnu kaznu zbog zloupotreba droga.

Šest osoba, od kojih je petero stranih državljana, bit će pogubljeno u nedjelju. Datum pogubljenja australskih državljana nije saopćen.

"Kada zločin počini više od jedne osobe, egzekucija mora biti izvršena u isto vrijeme, tako da će Myuran čekati svoj red", rekao je Prasetyo.

Sukumaran, koji je iz Sidneyja, jedan je od devet uhapšenih Australaca na Baliju koji je kod sebe imao više od 8,3 kilograma heroina. On i Chan proglašeni su vođama te grupe i osuđeni na smrtnu kaznu 2006. godine. Osam muškaraca i jedna žena u slučaju Bali Devet bili su dobi od 18 do 28 godina u vrijeme kada su uhapšeni. Zahvaljujući uvaženim žalbama ostatak grupe služi doživotnu kaznu ili kaznu od 20 godina.

Egzekucije u Indoneziji izvodi odjel vojnika određen za izvršenje strijeljanja.